OVO SU SIMPTOMI OPASNIH BOLESTI KOJE VREBAJU NA PLAŽAMA: Čim izađete iz vode zarazite se, pa molite za Hitnu pomoć
Plaža, Foto: Eric Renom / LaPresse / Profimedia

pažnja

OVO SU SIMPTOMI OPASNIH BOLESTI KOJE VREBAJU NA PLAŽAMA: Čim izađete iz vode zarazite se, pa molite za Hitnu pomoć

Naime, mnogo puta kupači nisu ni svesni zaraze koja se nalazi u vodama, a u nastavku pročitajte samo neke od njih.

Objavljeno: 10:02h

Pre nego što uskočite u slanu vodu na nekoj od popularnih plaža, obratite pažnju na bolesti koje vam prete iz iste.

Naime, mnogo puta kupači nisu ni svesni zaraze koja se nalazi u vodama, a u nastavku pročitajte samo neke od njih.

Svrab plivača

"Svrab plivača" je jedan od najčešćih problema koje turisti mogu doživeti. Ova neprijatnost dolazi od malih parazita, poznatih kao cercarije, koji mogu ući u kožu dok plivate u zaraženim vodama.

Simptomi:

Neizdrživi svrab: Ovo je najčešći simptom. Koža počinje da svrabí, a taj svrab može biti veoma intenzivan. Crvenilo i osip: Na mestu gde su paraziti ušli, koža može postati crvena i razviti osip ili male crvene tačke.

Kandida, Infekcija
foto: Nicolas Armer / AFP / Profimedia

Kupanje u neuređenim ili kontaminiranim vodama može vas izložiti i drugim parazitima, kao što su amebe ili Giardia lamblia. Ovi paraziti mogu izazvati ozbiljne probleme sa stomakom.

Simptomi:

Proliv i bolovi u stomaku: Ako osećate bolove u stomaku i imate proliv, moguće je da ste se zarazili nekim od ovih parazita. Mučnina i povraćanje: Osim proliva, možete osećati mučninu i povraćati. Povišena temperatura: Neke osobe mogu imati i povišenu temperaturu.

Hepatitis A

Hepatitis A je virusna infekcija jetre koju možete dobiti ako pijete kontaminiranu vodu ili jedete zaraženu hranu. Ovo stanje može biti ozbiljno, ali se može sprečiti vakcinom.

Simptomi:

Žutilo kože i očiju: Ako primetite da vam koža ili beli deo očiju postaju žuti, to može biti znak hepatitisa. Umor i slabost: Mnogi ljudi se osećaju umorno i iscrpljeno. Bolovi u stomaku: Bol u gornjem delu stomaka je čest simptom. Tamna urina i svetla stolica: Promene u boji urina i stolice mogu ukazivati na hepatitis.

Lišajevi

Lišajevi su gljivične infekcije koje se mogu preneti kontaktom sa zaraženim osobama ili kontaminiranim predmetima. Na plaži, ovo može biti problem zbog zajedničkih površina poput tuševa ili peska.

Simptomi:

Crvenilo i pečati: Koža može postati crvena i formirati okrugle ili ovalne pečate. Svrab i ljuštenje: Može se pojaviti svrab i ljuštenje kože. Promene u teksturi kože: Lišajevi mogu uzrokovati promene u teksturi kože i stvaranje "bubuljica".

Izbegavajte sumnjiva mesta za kupanje: Ako voda izgleda zagađeno ili je poznato da je područje problematično, bolje je da izbegnete kupanje. Održavajte higijenu: Uvek se tuširajte nakon plivanja i menjajte odeću. Koristite zaštitu: Ako imate mogućnost, koristite zaštitu kao što su vodootporne kreme ili odeća koja pokriva kožu. Obratite se lekaru: Ako primetite simptome poput svraba, crvenila ili problema sa stomakom, obavezno se posavetujte sa lekarom.

01:47

PUNI SU PARAZITA, ZATO IH I ZOVU LETEĆI PACOVI

(Espreso/Najžena/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.