Kardiolozi otkrili koliki je najoptimalniji krvni pritisak: Svi smo grešili do sad, samo ovo je tačna brojka
Koliki je normalan krvni pritisak?, Foto: Profimedia

TREBA ZNATI OVAKVE STVARI

Kardiolozi otkrili koliki je najoptimalniji krvni pritisak: Svi smo grešili do sad, samo ovo je tačna brojka

Kada spomenemo bolesti srca, većina prvo pomisli na srčani udar, ali postoji još mnogo stanja koja su povezana s tim pojmom

Objavljeno:

Bolesti srca obuhvataju akutni reumatizam, hronične reumatske srčane bolesti, hipertenzivne bolesti, ishemijsku (koronarnu) bolest srca, bolesti pluća srca i plućne cirkulacije, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija, arteriola i kapilara, kao i bolesti vena, limfnih sudova i limfnih čvorova.

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti širom sveta, a očekuje se da će do 2030. godine broj smrtnih slučajeva porasti sa sadašnjih 17,5 miliona na 23 miliona. U Evropi, oko 4 miliona ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti, što čini 45% svih umrlih. U Srbiji zbog smrtnih slučajeva od kardivaskularnih bolesti nestane jedan grad veličine Zaječara.

U studiji objavljenoj u junu 2024. godine, istraživači su otkrili da je optimalan raspon krvnog pritiska između 120 i 139 mmHg. Ovaj zaključak su doneli proučavajući 68.000 osoba starijih od 65 godina koje imaju hipertenziju.

Optimalan raspon krvnog pritiska je između 120 i 139 mmHg
Optimalan raspon krvnog pritiska je između 120 i 139 mmHgfoto: Profimedia

"Analizirali smo srednji sistolički krvni pritisak učesnika i utvrdili da su oni sa vrednostima između 120 i 139 mmHg imali niže stope smrtnosti povezane sa srčanim udarom, zatajenjem srca, moždanim udarom i smrću", objasnila je kardiologinja Mary Branch za Parade.

S obzirom da je studija sprovedena među odraslim Korejcima, važno je imati na umu da visok krvni pritisak ima mnoge uzroke, uključujući genetiku, ishranu, stres i okolne faktore. Prema istraživanju sprovedenom u SAD-u 2015. godine, optimalni krvni pritisak je između 120 i 140 mmHg.

"Pacijenti sa hipertenzijom bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom o ciljnom krvnom pritisku koji je odgovarajući za njih", savetuje kardiolog Wallace R. Johnson.

Većina bolesti srca može se sprečiti izbegavanjem faktora rizika kao što su pušenje, nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

Bonus video:

09:06

I DALJE JE SLOJEVITO OBLAČENJE KLJUČNO! Nada Macura za Kurir: Krvni pritisak ostaje neprimećen dok ne DOĐU SIMPTOMI poput OVOG

(Espreso/T.M./Najzena/Slobodanka Ćorić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.