Ovaj živac je zadužen za dug život, evo kako ga možete pokrenuti svakog dana: Ide direktno od mozga do stomaka
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

Ovaj živac je zadužen za dug život, evo kako ga možete pokrenuti svakog dana: Ide direktno od mozga do stomaka

Kako da aktivirate nerv vagus koji je važan za rad srca, disanje, varenje i imuni sistem

Objavljeno:

Vagus je nerv koji ide od mozga do stomaka i igra veoma važnu ulogu kontrolišući brojne funkcije u telu.

On je glavni živac u parasimpatičkom nervnom sistemu, što znači da upravlja nevoljnim funkcijama - radom srca, disanjem, varenjem. Budući da utiče na srčanu radnju i smanjuje rizik od aritmije i hipertenzije, njegova je aktivnost važna za dug i zdrav život.

Vagus utiče i na smanjenje stresa, čime se dalje regulišu različiti zdravstveni problemi. On, takođe, pomaže da se umire upalni procesi čime se smanjuje rizik od artritisa i Alchajmerove bolesti.

Ako razumemo i vezu između aktivnog nerva vagusa i dobrog varenja, mentalnog zdravlja i ukupne ravnoteže organizma, biće korisno i da upoznamo jednostavne vežbe koje mogu da aktiviraju ovaj važan nerv.

Najjednostavniji način da aktivirate vagus je da primenjujete abdominalno disanje, angažujući dijafragmu. Sedite ili lezite u udoban položaj, stavite jednu ruku na grudi, a drugu na stomak. Udahnite duboko kroz nos, pazite da se podiže stomak, a da grudi ostanu mirne. Polako izdahnite na usta, puštajući stomak da se spusti. Ponavljajte to pet do deset minuta.

Takođe, mogu da pomognu i jednostavne vežbe. Jedna se izvodi tako što okrećete glavu polako s leve na desnu stranu i unazad, ne pomerajući telo. U drugoj, radite isto, s tim što blago pritisnete vrhovima prstiju vrat sa jedne strane. Na kraju, dobra varijanta je i samo zabacivanje glave unazad, čime istežete vrat. Ostanite u tom položaju 30 sekundi, odmorite pa ponovite. Pogledajte kako se izvode ovi prosti pokreti, a dovoljno je i da svakog dana odaberete bar jedan od njih. Pročitajte i kako se izvodi disanje poznato kao "kocka".

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.