Skoro svako pati od bolesti koja se javlja sa godinama: Samo ovako ćete moći da živite sa boljkom kojoj nema leka
Ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje

Skoro svako pati od bolesti koja se javlja sa godinama: Samo ovako ćete moći da živite sa boljkom kojoj nema leka

Simptomi mogu uključivati ukočenost, osetljivost, otok i bol u više od jednog zgloba, između ostalih simptoma koji nisu povezani sa zglobovima

Objavljeno:
A M

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuno stanje koje može izazvati bol, oticanje i ukočenost zglobova. Iako ne postoji lek, rana dijagnoza i lečenje mogu pomoći u upravljanju simptomima i sprečiti trajno oštećenje zglobova.

Oštećenje zglobova koje izaziva RA obično se dešava na obe strane tela. Dakle, ako je zahvaćen zglob na jednoj od vaših ruku ili nogu, verovatno će biti pogođen i isti zglob u drugoj ruci ili nozi. Ovo je jedan od načina na koji lekari razlikuju RA od drugih oblika artritisa, kao što je osteoartritis (OA).

Tretmani najbolje funkcionišu kada se RA dijagnostikuje rano, tako da je važno naučiti znakove.

Postoji nekoliko različitih tipova RA
Postoji nekoliko različitih tipova RAfoto: Profimedia

Vrste reumatoidnog artritisa

Postoji nekoliko različitih tipova RA. Poznavanje koje vrste imate može pomoći vašem lekaru da izabere najbolji tip lečenja za vas.

Tipovi RA uključuju:

Seropozitivni RA: Ovo je najčešći tip RA. Ova vrsta artritisa može se pojaviti u porodicama. Seropozitivni RA može imati teže simptome od seronegativnog RA.

Seronegativni RA: To znači da ste bili negativni i na reumatoidni faktor (RF) i na vrstu antitela koja se nazivaju ciklični citrulinirani peptidi (CCP), ali još uvek imate simptome RA.

Juvenilni idiopatski artritis (JIA): Kao što ime govori, ovo je oblik RA kod dece. Prevalencija varira u zavisnosti od istraživanja i utvrđeno je da je čak 3,8 do 400 slučajeva na 100.000 dece.

Simptomi reumatoidnog artritisa RA je hronična bolest koju karakteriše upala i bol u zglobovima. Ovi simptomi i znaci se povećavaju tokom perioda poznatih kao napadi ili egzacerbacije. Druga vremena su poznata kao periodi remisije, kada simptomi mogu potpuno nestati. Simptomi RA obično utiču na zglobove u rukama, zglobovima i kolenima, ali mogu uticati i na tkiva i organe u celom telu, uključujući pluća, srce i oči.

Simptomi mogu uključivati ukočenost, osetljivost, otok i bol u više od jednog zgloba, između ostalih simptoma koji nisu povezani sa zglobovima. Ovi simptomi mogu varirati od blagih do teških. Važno je da ne ignorišete svoje simptome, čak i ako dođu i prođu. Poznavanje ranih znakova RA će pomoći vama i vašem zdravstvenom radniku da ga bolje lečite i upravljate.

Ostali faktori rizika uključuju genetiku, pušenje, gojaznost i ishranu.
Ostali faktori rizika uključuju genetiku, pušenje, gojaznost i ishranu.foto: Profimedia

Uzroci i faktori rizika za reumatoidni artritis

RA je autoimuni poremećaj gde imuni sistem napada zdrava telesna tkiva, izazivajući upalu i oštećenje zglobova, a ponekad i drugih telesnih sistema. RA ima neke poznate okidače. Ako se ne leči, zglob se može oštetiti, izgubiti oblik i poravnanje i na kraju biti uništen.

Brojni genetski faktori i faktori životne sredine mogu povećati vaše šanse za razvoj reumatoidnog artritisa. Šansa za razvoj reumatoidnog artritisa se povećava sa starijim godinama. Žene dodeljene pri rođenju (FAAB) imaju veću verovatnoću da ga razviju od muškaraca dodeljenih pri rođenju (MAAB). Istraživači veruju da reproduktivni i hormonski faktori mogu doprineti razvoju ove bolesti kod žena

Ostali faktori rizika uključuju genetiku, pušenje, gojaznost i ishranu.

Dijagnoza reumatoidnog artritisa

Dijagnostikovanje RA može potrajati i može zahtevati višestruke laboratorijske testove da bi se potvrdili nalazi kliničkog pregleda. Vaš lekar će koristiti nekoliko alata za dijagnozu RA. Prvo će vas pitati o vašim simptomima i medicinskoj istoriji. Takođe će obaviti fizički pregled vaših zglobova, u kojem će tražiti simptome kao što su otok ili problemi sa refleksima ili funkcijom zgloba.

Ako sumnjaju na RA, najverovatnije će vas uputiti kod specijaliste koji se zove reumatolog. Pošto nijedan test ne može potvrditi dijagnozu RA, vaš zdravstveni radnik ili reumatolog može koristiti nekoliko različitih vrsta testova. To uključuje ispitivanje vađenja krvi na antitela ili druge supstance koje su povišene tokom upalnih stanja. Takođe vas mogu poslati na određene testove snimanja, kao što su ultrazvuk, rendgenski snimak ili MR, da vidite da li je došlo do oštećenja zglobova i koliko ozbiljno može biti. Potpuna evaluacija i praćenje drugih sistema organa može se preporučiti i za neke osobe sa RA.

Ako imate RA, možete povećati šanse za razvoj drugih zdravstvenih komplikacija
Ako imate RA, možete povećati šanse za razvoj drugih zdravstvenih komplikacijafoto: Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Lečenje reumatoidnog artritisa

Ne postoji lek za RA, ali lekovi mogu pomoći u upravljanju simptomima kontrolisanjem inflamatornog odgovora. Smanjenje upale takođe može pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja zglobova i organa.

Postavljanje specifičnog cilja testiranja koji signalizira ili remisiju ili slabo stanje bolesti testiranje reaktanata akutne faze i vršenje mesečnog praćenja radi procene napretka lečenja i plana upravljanja odmah promenite režim uzimanja lekova ako se ne postigne napredak.

Pored toga, određeni alternativni tretmani, kućni lekovi i prilagođavanje načina života mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta života kada živite sa RA. To uključuje specifične vrste vežbi, odmora i pomoćnih uređaja. Konkretno, vaš lekar ili dijetetičar mogu preporučiti antiinflamatornu dijetu kako bi vam pomogli sa simptomima. Ova vrsta dijete uključuje hranu koja sadrži puno omega-3 masnih kiselina.

Izbegavanje hrane koja izaziva i odabir prave hrane će vam pomoći da upravljate svojim RA. Mnogim ljudima ovi tretmani pomažu da žive aktivnim životom i smanjuju rizik od dugoročnih komplikacija. Vaš lekar će raditi sa vama kako bi odredio najbolji plan lečenja za vaše medicinske potrebe.

Komplikacije reumatoidnog artritisa

Ako imate RA, možete povećati šanse za razvoj drugih zdravstvenih komplikacija. Neki ljudi takođe mogu razviti komplikacije od lekova koji se koriste za lečenje RA. Uništavanje zglobova, gubitak gustine kostiju (osteoporoza), anemija, karpal tunelsindrom, bolest srca, bolest pluća, stanja očiju poput skleritisa, druga autoimuna stanja kao što je Sjogrenova bolest, vaskulitis, upala pluća, insuficijencija bubrega, limfoma amiloidoza.

Pored toga, život sa RA može biti izazovan. To može negativno uticati na vaš svakodnevni život izazivajući probleme sa mobilnošću, nesanicu, umor i u nekim slučajevima poremećaje raspoloženja.

Bonus video:

02:12

ZAŠTO SE VRATILA ZABORAVLJENA BOLEST?! Pedijatar otkriva: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio!

(Espreso/Healthline/A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.