DOKTOR OTKRIO 9 STVARI KOJE NIKADA NE BI RADIO, DŽABE MAŽETE SPF: "Lečio sam na hiljade obolelih od raka kože i..."
Zaštitita kože od štetnih UV zraka je imperativ, Foto: Profimedia

jezivo

DOKTOR OTKRIO 9 STVARI KOJE NIKADA NE BI RADIO, DŽABE MAŽETE SPF: "Lečio sam na hiljade obolelih od raka kože i..."

Zaštitita kože od štetnih UV zraka je imperativ, posebno tokom leta, a doktor je otkrio kojih 9 grešaka većina čini i tako rizikuje da oboli od melanoma, odnosno raka kože.

Objavljeno:

Zaštita kože od sunca je imperativ kad upekne zvezda, i mada većina nas misli da je bezbedna jer koristimo preparate sa SPF fakrorom, pitanje je koliko ih pravilnArticle listo upotrebljavamo i da li smo se zaista sačuvali od opekotina, pa i kancera. O ovoj temi je za HuffingtonPost govorio dr Entoni Rosi, dermatolog i hirurg u Memorijalnom centru za rak Sloun Ketering.

Rosi, koji je radio sa hiljadama pacijenata obolelih od raka kože, otkrio je da je većina nas zapravo veoma zbunjena usled svih dezinformacija i mitova (posebno na društvenim mrežama) o tome kako i kada se nanose SPF kreme. Naveo je 9 stvari koje on lično nikada ne bi radio i otkrio koje greške mnogi prave.

1. SPF faktor ne pokazuje koliko dugo možete da budete na suncu

SPF faktor ne pokazuje koliko dugo možete da budete na suncu
SPF faktor ne pokazuje koliko dugo možete da budete na suncufoto: Jane Rubtsova / Panthermedia / Profimedia

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca, a broj označava nivo zaštite koji proizvod pruža u poređenju sa nenošenjem kreme za sunčanje – a ne broj minuta koje možete provesti na suncu dok ga nosite.

2. Krema za sunčanje koja ne nudi zaštitu širokog spektra

Uvek birajte kremu za sunčanje koja pruža zaštitu širokog spektra jer čuva od dve vrste ultraljubičastog zračenja: UVA i UVB, a koja mogu da uzrokuju pojavu melanoma, odnosno raka kože.

"UVB izaziva opekotine, a UVA doprinosi starenju, pa kažemo - 'A za starenje, B za opekotine', tako pamtimo razliku", primetio je Rosi. "Zajedno, oba mogu da izazovu oštećenje kože i zato je ključno da koristite kremu za sunčanje širokog spektra koja pokriva i UVB i UVA."

3. SPF u šminki neće vas zaštititi

Većina proizvoda za šminkanje ne sadrži dovoljno visok SPF da biste bili potpuno zaštićeni od sunca. Zato je važno da se dobro informišete i saznate koji preparat je u kojoj meri efikasan i može da zaštiti od raka kože.

"Prvo nanesite dobru kremu za sunčanje, ostavite da se osuši, pa tek onda koristite šminku sa SPF faktorom. Ona je samo bonus, kad je reč o zaštiti."

Nanošenje kreme sa SPF za zaštitu kože od štetnih zraka

4. Nepravilna upotreba sprejeva za zaštitu od sunca

Da bi krema za sunčanje "radila svoj posao", neophodno je da se u tankom sloju namaže na kožu, na celu površinu, kaže Rosi. Ako se koriste emulzije i mleka sa SPF, tu nema problema što se tiče nanošenja. Sprejevi su vrlo zgodni, samo treba samo znati kako se pravilno nanose. Ako ste samo prsnuli u vazduh i prošli kroz "oblak" čestica, niste se efikasno zaštitili od melanoma. Važno je da se nanese direktno na kožu.

5. Nedovoljno kreme za sunčanje

Nedovoljno kreme za sunčanje
Nedovoljno kreme za sunčanjefoto: Olga Rolenko / Alamy / Alamy / Profimedia

"Za celo telo kažemo da je dovoljna jedna čašica za rakiju kreme ili losiona sa SPF. Za lice i vrat, potrebna je količina od dva, tri prsta - i to po celoj njihovoj dužini, a ne samo na vrhovima", naveo je Rosi još jedan od ključnih faktora za zaštitu od melanoma.

6. Upotreba krema samo tokom sunčanih dana

"Svim svojim pacijentima uvek kažem da ne moraju da imaju fobiju, ali treba da budu pametni. Uvedite u rutinu da nanosite kremu za sunčanje tokom cele godine, čak i zimi i kada je oblačno, jer UVA zapravo prodire kroz oblake. Dakle, verovatno ste i dalje izloženi UVA zračenju."

7. Zaštita od sunca samo kada ste napolju

"Većina misli da ne mora da stavlja kremu sa SPF-om ako je u kancelariji. Ako sedite pored prozora svakog dana, treba da znate da UVA prodire kroz staklo", rekao je Rosi.

8. Preplanulom tenu je neophodna zaštita

"Ne postoji takva stvar kao što je bezbedno preplanulost", kaže Rosi i upozorava da je i tamnoj koži i te kako potrebna zaštitita od štetnog zračenja. "Ideja da ako ste jednom nabacili boju, bezbedni tokom ostatka leta, zapravo je strašna. Naročito ako idete u solarijum. UV sijalice u solarijumima su uglavnom UVA sijalice. Tako da još uvek mogu da izazovu štetu jer je to tako intenzivna količina energije i fotona koji su ultrablizu vaše kože i to u izuzetno kratkom vremenu."

9. Neadekvatna zaštitita očiju

"Naočare za sunce su zaista važne", rekao je Rosi. "Ne samo da štite kožu oko očiju, i ceo organizam od pojave raka, već štite i rožnjaču od oštećenja od sunca - katarakte, na primer, koju može da uzrokuje izlaganje UV zracima."

Bonus video:

05:28

OVO VOĆE I POVRĆE DELUJE IMA BLAGORODNA SVOJSTVA TOKOM LETA! Doktor otkrio koje namirnice najviše prijaju organizmu po vrućinama

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.