TRI JASNA POKAZATELJA DA VAM NEDOSTAJE VITAMIN B12: Posledice mogu biti TOLIKO VELIKE, da ćete dvaput RAZMISLITI
Da li unosite dovoljno vitamina B12?, Foto: Profimedia

OPREZ

TRI JASNA POKAZATELJA DA VAM NEDOSTAJE VITAMIN B12: Posledice mogu biti TOLIKO VELIKE, da ćete dvaput RAZMISLITI

Vitamin B12 je hranljiva materija koja pomaže u održavanju zdravih nervnih i krvnih ćelija u telu i pomaže u stvaranju DNK kiseline

Objavljeno:

Vitamin B12 pomaže u radu nekih od ključnih funkcija tela koje pomažu u radu metabolizma, nervnog i cirkulatornog sistema.

Kada delovi tela koji zavise od njega prestanu da ga primaju, to može da dovede do ozbiljnih problema kao što su umor, pa čak i paranoja, navodi Express.

Zašto su vitamini B12 i B9 važni za zdravu trudnoću?

Uobičajeni uzroci nedostatka vitamina B12 mogu biti biološki ili dijetetski. Biološki razlog je anemija, dok je dijetetski razlog veganska ishrana.

Stručnjaci upozoravaju da je od ključnog značaja rano prepoznati znakove nedostatka vitamina B12, jer on može trajno oštetiti organizam.

Nedostatak vitamina B12 se često manifestuje iznenadnim ili postepenim promenama mentalnog zdravlja ili ličnosti koje mogu dovesti do ozbiljnih simptoma kao što je paranoja, prenosi N1 Zagreb.

Nedostatak vitamina B12 se često manifestuje iznenadnim ili postepenim promenama mentalnog zdravlja ili ličnosti koje mogu dovesti do ozbiljnih simptoma kao što je paranoja
Nedostatak vitamina B12 se često manifestuje iznenadnim ili postepenim promenama mentalnog zdravlja ili ličnosti koje mogu dovesti do ozbiljnih simptoma kao što je paranojafoto: Profimedia

Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12

Iako postoji nekoliko fizičkih simptoma nedostatka B12, istraživanja sugerišu da je najčešći način na koji se manifestuje u neurološkim i psihijatrijskim simptomima.

Među najčešćim neurološkim simptomima je parestezija, stanje u kojem se u različitim delovima tela razvijaju osećaji peckanja ili svraba. Parestezija ukazuje na to da se nervni sistem bori protiv nedostatka vitamina B12.

Jedan od simptoma je i ataksija, poremećaj u kojem osoba počinje da gubi finiji govor, a motoričke sposobnosti počinju da opadaju.

Najgori simptom koji može da se javi je ono što naučnici nazivaju „delirijum“. To je pad brojnih kognitivnih funkcija koje se gase u nedostatku vitamina B12. Delirijum se najčešće manifestuje kroz paranoične misli da nas neko progoni, neorganizovane misaone obrasce ili slušne i vizuelne halucinacije. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru.

Biološki simptomi nedostatka vitamina B12 su različiti, ali ovo su neki od najčešćih:

  • Ubrzano disanje ili kratak dah
  • Glavobolje
  • Digestivni poremećaji
  • Gubitak apetita
  • Palpitacije
  • Problemi sa vidom
  • Osećaj slabosti ili umora
  • Dijareja
  • Bolni ili crveni jezik, ponekad sa čirevima u ustima

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma i zabrinuti ste da vam možda nedostaje vitamin B12, obavezno se obratite svom lekaru.

Bonus video:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.