MNOGO BOLJI OD OBIČNOG
OVO JE NAJZDRAVIJI MED KOJI NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE SVAKODNEVNO: Samo 1 kašičica je prava BOMBA za CREVA i nadutost
Iako je ovaj med jedan od najzdravijih, a i najskupljih, treba napomenuti da ipak nije pogodan za sve
Med je bolja alternativa šećeru, poznat i kao preparat za jačanje imuniteta. Da biste u potpunosti iskoristili prednosti meda, trebalo bi da ga koristite redovno i zapamtite određena pravila. Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po ukusu, konzistenciji i boji. I iako je proizvod pčela izuzetno ukusan i ima zdravstvena svojstva, manuka med postaje sve popularniji. Jede ga i Novak Đoković.
Šta je manuka med?
Manuka med je jedan od najskupljih medova na svetu i ima blago gorak ukus. U proseku, med sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, ali cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma. Njegova visoka cena je rezultat najmanje nekoliko faktora. Glavni je da se pravi od grmova čaja manuka, koji cvetaju samo 4 nedelje.
Pored jako ograničenog vremena i količine proizvodnje, svojstva manuka meda takođe utiču na cenu. Stručnjaci kažu da je 50 puta bolji od našeg običnog meda. To bi značilo da upotreba jedne kašičice manuka meda ima isti efekat na naš organizam kao 50 kašičica tradicionalnog meda.
Moć manuke
Manuka med ima antibakterijska, antiinflamatorna i antifungalna svojstva. Smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i gojaznosti, a takođe podržava imuni sistem u borbi protiv infekcija. To je zbog jedinjenja zvanog metilglioksal, koji je prirodni antibiotik i jak antioksidant. Zahvaljujući njemu, manuka med ne brine samo o našem zdravlju, već i o izgledu, jer usporava procese starenja ćelija.
Manuka med takođe pozitivno utiče na probavni sistem, nadutost, zatvor, gorušicu, bolove u stomaku i osećaj težine u stomaku. Preporučuje se deci, starijim osobama i osobama sa slabijim imunitetom. Novozelandski med takođe može da se koristi kao obloga za kožu. Ubrzava zarastanje rana, opekotina, psorijaze i atopijskog dermatitisa.
Važno je zapamtiti da manuka med, iako je dobar za zdravlje, nije pogodan za sve. Trebalo bi da ga izbegavaju osobe sa alergijama na pčelinje proizvode, dijabetesom i intolerancijom na glukozu. Ne treba ga davati deci mlađoj od godinu dana.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Mondo/T.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!