ZBOG ČEGA NAM SE STOMAK NADIMA? Nije samo hrana krivac, ako radite OVO IMAĆETE GASOVE, vodite računa o jednom
Ako primetite ove simptome, morate kod lekara, Foto: Profimedia

morate znati

ZBOG ČEGA NAM SE STOMAK NADIMA? Nije samo hrana krivac, ako radite OVO IMAĆETE GASOVE, vodite računa o jednom

Pogledajte zbog čega sve imamo nadutost u stomaku!

Objavljeno:

Nadimanje u stomaku je uobičajen problem kod mnogih ljudi, simptomi su daleko od prijatnih i ponekad mogu da ometaju normalno funkcionisanje. Doktorka Dženi Li koja na društvenoj mreži TikTok redovno deli zdravstvene savete osvrnula se na problem sa nadutošću stomaka.

"Ponekad nedovoljno jedenje ili često jedenje može da dovede do nadimanja.To je zato što creva zapravo koriste mnogo energije za puls, mi to zovemo Paracelzus, kako bi pokrenuo stolicu iz creva", započela je doktorka. Dodaje da ako jedete "hronično nisku" količinu kalorija ili ne dovoljno dosledno, vaše telo možda nema energiju za ovaj proces.

"Kada nemate hranu, creva nemaju razloga da se skupljaju. Ali ako tada imate veliku količinu hrane, ona se više skupljaju, što može da dovede do nadimanja", rekla je.

Kada nemate hranu, creva nemaju razloga da se skupljaju
Kada nemate hranu, creva nemaju razloga da se skupljajufoto: Profimedia

Dr Li takođe upozorava da ako sledite dijetu sa visokim sadržajem rastvorljivih vlakana kao što je voće i povrće, ali i dalje imate zatvor, verovatno ne pijete dovoljno vode. Onima koji provode dosta sati na poslu u sedećem položaju, takođe teže vrše veliku nuždu, što opet može da dovede do nadimanja. Fizičko kretanje podstiče stolicu da prođe kroz creva.

Prema NHS-u, najčešći uzrok nadimanja je "puno gasova u crevima". Telo preporučuje da jedete hranu bogatu vlaknima, redovno vežbate, žvaćete zatvorenih usta i pijete puno vode da biste ublažili neprijatne simptome. Izbegavajte puno gaziranih pića, alkohola i kofeina, kao i prerađenu, slatku i začinjenu hranu. Izbegavajte da jedete obilan obrok kasno uveče pre spavanja i nemojte jesti hranu za koju znate da ste netolerantni. Trebalo bi da posetite lekara opšte prakse ako osetite nešto od sledećeg:

  • Naduti ste tri nedelje ili duže.
  • Promenili ste ishranu, ali se i dalje osećate naduto.
  • Takođe imate simptome kao što su mučnina, dijareja, zatvor, gubitak težine ili krv u stolici.
  • Redovno se osećate nadutosti. To jest, više od 12 puta u jednom mesecu.
  • Teško vam je da se krećete/dovršavate dnevne aktivnosti zbog nadimanja.

BONUS VIDEO:

02:00

BILA SAM U 4. STADIJUMU RAKA PLUĆA, O DRŽAVNOM TROŠKU SAM UZELA TERAPIJU Pacijentkinja i doktor diskutuju o inovativnim lekovima

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.