KOJI SU PRVI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA? Ovaj test od 4 KORAKA pomaže da ga prepoznate- ako ih primetite MORATE LEKARU
Ovo su prvi simptomi moždanog udara, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

KOJI SU PRVI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA? Ovaj test od 4 KORAKA pomaže da ga prepoznate- ako ih primetite MORATE LEKARU

Pogledajte koji su prvi simptomi moždanog udara i kako da reagujete na vreme!

Objavljeno:

U Srbiji svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar, a svakih 60 minuta neko umre od istog. Nažalost, sve više mladih osoba se susreće sa moždanim udarom. Kako da ga na vreme prepoznamo i sprečimo katastrofalne posledice?

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni delovi mozga nedovoljno snadbeveni kiseonikom i hranjivim materijama, a to vodi do oštećenja i odumiranja nervnihstanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pucanje krvne žile kada krv počinje da prodire u obližnje tkivo, ističu iz Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU).

"Najčešći uzrok je oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovodi do moždanog udara je ateroskleroza, bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcijuma i drugih materija u zidovima krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje krvne žile", objašnjavaju u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara.

Najčešći uzrok je oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovodi do moždanog udara je ateroskleroza
Najčešći uzrok je oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovodi do moždanog udara je aterosklerozafoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Moždani udar može da se dogodi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. U 85 odsto slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/sprečiti lekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom. Važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara.

Tromboliza se može primeniti u roku od 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija do 6 sati od početka simptoma moždanog udara. Delovanje je veće ako se ranije primene. Moždani udar može da se dogodi svakome, u bilo kojoj dobi. Svaki minut je bitan. Ako otkrijete bilo koji od ovih znakova moždanog udara, nemojte čekati, odmah nazovite 194, naglasili su, prenosi 24sata.hr

Prvi simptomi moždanog udara

Utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tela.

Poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje reči, potpuna nemogućnost izgovaranja reči i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe.

Naglo zamagljenje ili gubitak vida, posebno na jednom oku ili na polovini vidnog polja.

Naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka.

Gubitak ravnoteže.

Omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.
Omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.foto: Profimedia

Prvo i osnovno je prepoznati da je reč o moždanom udaru, a u tome može da pomgone FAST test. Ti testovi nam omogućavaju brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara:

F - FACE (lice) - Da li pacijent ima "obešeno" lice?

A - ARM (ruka) - Da li pacijent ima slabost u rukama?

S - SPEECH (govor) - Da li pacijent ima smetnje u govoru?

T - TIME (vreme) ustvari znači da je vreme posebno važno (potrebno je znati vreme kada su simptomi nastali) te odmah pozvati Hitnu pomoć ili se uputiti u bolnicu kako bi se što pre započelo s lečenjem.

BONUS VIDEO:

02:00

BILA SAM U 4. STADIJUMU RAKA PLUĆA, O DRŽAVNOM TROŠKU SAM UZELA TERAPIJU Pacijentkinja i doktor diskutuju o inovativnim lekovima

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.