DA LI KISELA VODA MOŽE DA IZAZOVE KAMEN U BUBREGU? Urolog OTKRIVA čega treba da se pazite - može biti UŽASNO BOLNO
Kisela voda, Foto: Victority / Alamy / Alamy / Profimedia

MORATE ZNATI

DA LI KISELA VODA MOŽE DA IZAZOVE KAMEN U BUBREGU? Urolog OTKRIVA čega treba da se pazite - može biti UŽASNO BOLNO

Evo da li kisela voda doprinosi stvaranju kamena u bubregu

Objavljeno:

Kiselu vodu obožavaju da piju mnogi Srbi, pogotovo u letnjim danima, kada vrućina "pokuca" na vrata. Bogata je mineralima i važi za dostupno osvežavajuće piće. S obzirom da sadrži razlićite minerale (u zavisnosti od proizvođača), postavlja se pitanje da li kisela voda može da izazove kamen u bubregu.

Kamen u bubregu inače predstavlja čvrste naslage minerala i soli koje se formiraju unutar bubrega. Kamen u bubregu se uglavnom sastoji od naslaga kalcijuma i oksalata. Prema mišljenju urologa dr Skota Milera, kamen u bubregu može da bude prilično bolan kada prođe kroz urinarni trakt i izazove blokadu tog bubrega.

"Kamenje koje ostaje u bubrezima obično ne izaziva bol, ali može da dovede do oštećenja bubrega ili ozbiljnih urinarnih infekcija. Jedenje previše soli, životinjskih proteina ili dodanog šećera može da dovede do stvaranja kamena u bubregu.

Visok nivo kalcijuma u ​​urinu takođe može da bude povezan sa lekovima i genetikom. Dehidracija je takođe čest uzrok, što čini vaš urin koncentrisanijim i veća je verovatnoća da će se formirati kamen u bubregu", objasnio je urolog za EatingWell.

Visok nivo kalcijuma u ​​urinu takođe može da bude povezan sa lekovima i genetikom.
Visok nivo kalcijuma u ​​urinu takođe može da bude povezan sa lekovima i genetikom.foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li onda kisela voda može da izazove kamen u bubregu?

Gazirana voda je vrsta mineralne vode koja sadrži minerale i elemente u tragovima koji se javljaju u prirodi, obično iz podzemnih izvora. Gazirana voda obično sadrži kalcijum i magnezijum. Prema Upravi za hranu i lekove, proizvođači mineralne vode ne bi trebalo da dodaju dodatne minerale ovoj vodi.

Sa stanovišta ishrane, doktor Miler primećuje da gazirana mineralna voda ne izaziva kamen u bubregu. Zabluda da gazirana mineralna voda izaziva stvaranje kamena u bubregu potiče od činjenice da sadrži minerale. Međutim, ovi minerali su prirodni i u malim dozama. Miler navodi da male količine minerala ne utiču na formiranje kamena.

BONUS VIDEO:

01:15

KRVAVA NOĆ U NOVOM PAZARU! Doktor koji je primio izbodenog dečaka OTKRIO U KAKVOM JE stanju: Policija identifikovala napadače

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.