NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA TAJNU KOJE JE POVRĆE BOLJE JESTI SIROVO: Samo ovako je POTPUNO ZDRAVO, morate probati
Koje povrće je bolje jesti sirovo?, Foto: Emilija Jovanović

važno

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA TAJNU KOJE JE POVRĆE BOLJE JESTI SIROVO: Samo ovako je POTPUNO ZDRAVO, morate probati

Nutricionistkinja Ešli Toš ističe da jedenje određenog sirovog povrća ima bolje blagodeti po zdravlje u poređenju sa termički obrađenim - kuvanim, pečenim ili prženim

Objavljeno:

Ona je otkrila koje povrće možete konzumirati u sirovom stanju, naglašavajući da upravo sirovo povrće može poboljšati imunitet i dati osećaj sitosti.

Sirovo povrće sadrži visok procenat vlakana i mnogo vode, što doprinosi osećaju sitosti. Takođe, grickanje sirovog povrća može biti korisno za one koji žele da izgube kilograme.

- Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer ga kuvanje i prženje smanjuju njegove korisne materije. Uzmite na primer beli luk. Beli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kuvanjem smanjujemo njegovo dejstvo, objasnila je nutricionistkinja, kako prenosi Dejli Star.

Da li znate koje je povrće u pitanju?
Da li znate koje je povrće u pitanju?foto: Printscreen/Youtube/MasofsKitchen

Takođe, ističe važnost uključivanja i sirovog i termički obrađenog povrća u ishranu. Preporučuje se grickanje paprika u kombinaciji sa humusom kao užina, što je idealno čak i za one koji poste.

Evo liste sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja:

Paprike

Paprike su Bogate vitaminom C, najbolje ih je konzumirati sirove.

Brokoli

Sadrži dosta vlakana i vitamin C, dobro ga je oprati i grickati uz neki sos.

Beli luk

Beli luk treba jesti sirov
Beli luk treba jesti sirovfoto: Printscreen/informer.rs

Mnogo je zdravije jesti ga sirovog, jer ćete tako uneti više alicina koji je povoljan za jačanje imuniteta. Možete ga sitno iseckati i dodati u salatu ili jaja.

Crni luk

Konzumiranje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvek ga možete dodati u salatu ili sendvič.

Batat

Možete ga jesti sirovog, za razliku od običnog krompira. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalijuma.

BONUS VIDEO:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/ Alo Ivana Petranović/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.