recept
JAGNJEĆE ĆUFTE U SOSU OD PARADAJZA KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Zbog mesa su mnogo UKUSNIJE od običnih
Jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane predstavljaju pečenje u zalogajima, slasno i preliveno mešavinom paradajza i nane
Jagnjeće ćufte usosu od paradajza i nane su sve samo ne uobičajeni dosadni ručak. Ukoliko želite da promenite rutinu u kuvanju, ovo je odličan recept za vas. Možda ćete želeti da napravite i jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama.
Jagnjeće okurglice se spremaju za manje od sat vremena, a vrlo su aromatične zbog dodatog preliva od paradajza i nane. Evo kako da napravite jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane!
Sastojci:
1 veliki patlidžan
1 crveni luk
2 kašičice mlevenog kima
1 kašičica sušenog origana
1 kašika maslinovog ulja
250 g jagnjećeg mesa
400 g leblebija, ocediti i isprati
2 čena belog luka, zgnječena
200 g paradajza
10 g nane
1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
2 kašike jogurta
Recept za jagnjeće ćufte
Zagrejte rernu
Za jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane, zagrejte rernu na 200°C. Patlidžan isecite na komade veličine zalogaja, a crveni luk grubo isecite. Oba stavite u veliki pleh za pečenje, promešajte kim, origano i ulje i začinite. Raširite u jedan sloj i pecite 20 minuta.
Uvaljajte meso u ćufte
U međuvremenu uvaljajte jagnjeće meso u ćufte veličine oraha, začinite solju i biberom. Posle 20 minuta sve promešajte u plehu, dodajući leblebiju i beli luk, pa ponovo začinite. Prelijte ćufte i vratite u rernu na 15-20 minuta, dok ne porumene i povrće ne omekša.
Napravite sos od paradajza, nane i jogurta
Dok se sve peče, iseckajte grubo paradajz i sitno iseckajte nanu, a nekoliko manjih listića ostavite za ukrašavanje. Pomešajte ih zajedno u činiji sa sirćetom i začinite sa dosta soli. Servirajte pleh sa ćuftama sa salsom od svežeg paradajza i jogurtom na vrhu, a zatim pokapajte sa još malo ulja, soli i bibera. Uživajte u jagnjećim ćuftama u sosu od paradajza i nana.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!