OVA HRANA UNIŠTAVA BUBREGE: Nipošto je ne unosite ako ne želite da napravite PAKAO
Bubrezi, Foto: Printscreen, Ilustracija

SPASITE BUBREGE

OVA HRANA UNIŠTAVA BUBREGE: Nipošto je ne unosite ako ne želite da napravite PAKAO

Ako imate problem sa bubrezima ovo morate znati!

Objavljeno:

Kod bubrežnih oboljenja ključno je da se pazi na unos: natrijuma, kalijuma i fosfora. Ovih 17 namikrnica bi trebalo da izbegavate, ili da maksimalno ograničite njihov unos:

1. Gazirani sokovi Pored kalorija i šećera koje gazirani sokovi pružaju, oni sadrže aditive koji sadrže fosfor, posebno tamne gazirane pića.

Mnogi proizvođači hrane i pića dodaju fosfor tokom obrade kako bi poboljšali ukus, produžili rok trajanja i sprečili promenu boje.

Vaše telo apsorbuje ovaj dodatni fosfor više od prirodnog, životinjskog ili biljnog fosfora (9 Pouzdani izvor).

Za razliku od prirodnog fosfora, fosfor u obliku aditiva nije vezan za proteine. Umesto toga, nalazi se u obliku soli i veoma se apsorbuje u crevnom traktu (9 Pouzdani izvor).

2. Avokado Avokado se često reklamira zbog svojih brojnih hranljivih kvaliteta, uključujući masti za srce, vlakna i antioksidante.

Iako je avokado obično zdrav dodatak ishrani, on se smatra jednom od namirnica sa visokim sadržajem kalijuma koje treba izbegavati kod bolesti bubrega.

Avokado
foto: Printscreen Youtube / Zdravi i jednostavni recepti

3. Konzervirana hrana Konzervirana hrana kao što su supe, povrće i pasulj se često kupuju zbog niske cene i pogodnosti.

Međutim, većina konzervirane hrane sadrži velike količine natrijuma, jer se sol dodaje kao konzervans da bi se produžio njen rok trajanja (12 Pouzdani izvor).

Zbog količine natrijuma koja se nalazi u konzerviranoj robi, često se preporučuje da ljudi sa oboljenjem bubrega izbegavaju ili ograniče njihovu potrošnju.

4. Hleb od celog zrna Odabir pravog hleba može biti zbunjujući za osobe sa oboljenjem bubrega.

Za zdrave pojedince, hleb od celog zrna pšenice se obično preporučuje umesto rafinisanog hleba od belog brašna.

Hleb od celog zrna može biti hranljiviji, uglavnom zbog većeg sadržaja vlakana. Međutim, beli hleb se obično preporučuje za osobe sa bubrežnom bolešću u odnosu na sorte cele pšenice.

5. Smeđi pirinač Kao i hleb od celog zrna pšenice, smeđi pirinač je celo zrno koje ima veći sadržaj kalijuma i fosfora od belog pirinča.

6. Banane Banane su poznate po visokom sadržaju kalijuma.

Banane
foto: Printscreen/TikTok/tomato_dave

7. Mlečni proizvodi Mlečni proizvodi su bogati raznim vitaminima i hranljivim materijama.

Takođe su hrana sa visokim sadržajem proteina i prirodni izvor fosfora i kalijuma. Ipak, konzumiranje previše mlečnih proizvoda, u kombinaciji sa drugim namirnicama bogatim fosforom, može biti štetno za zdravlje kostiju kod onih sa bubrežnom bolešću.

8. Narandže i sok od pomorandže Iako su pomorandže i sok od pomorandže verovatno najpoznatiji po svom sadržaju vitamina C, oni su takođe bogati izvori kalijuma.

9. Prerađeno meso Prerađeno meso je dugo bilo povezano sa hroničnim bolestima i generalno se smatra nezdravim zbog sadržaja konzervansa.

10. Kiseli krastavci, masline i slastice Kiseli krastavci, prerađene masline i slasti su primeri sušene ili kisele hrane.

Obično se velike količine soli dodaju tokom procesa sušenja ili kiseljenja.

Mnoge prodavnice prehrambenih proizvoda imaju sorte kiselih krastavaca, maslina i slastica sa smanjenim sadržajem natrijuma, koje sadrže manje natrijuma od svojih tradicionalnih kolega.

Međutim, čak i opcije sa smanjenim unosom natrijuma mogu i dalje imati visok sadržaj natrijuma, tako da ćete i dalje želeti da gledate svoje porcije.

masline
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

11. Kajsije Kajsije su bogate vitaminom C, vitaminom A i vlaknima.

Takođe su bogati kalijumom. Svaka šoljasvežih, isečenih kajsija obezbeđuje 427 mg kalijuma.

Štaviše, sadržaj kalijuma je još više koncentrisan u suvim kajsijama.

12. Krompir i slatki krompir Krompir i slatki krompir su povrće bogato kalijumom.

13. Paradajz Paradajz je još jedno voće sa visokim sadržajem kalijuma koje možda ne odgovara smernicama bubrežne dijete.

14. Pakovana, instant i gotova jela Prerađena hrana može biti glavna komponenta natrijuma u ​​ishrani.

Među ovim namirnicama, upakovana, instant i gotova jela obično su najviše obrađena i stoga sadrže najviše natrijuma.

spanać
foto: Profimedia

15. Blitva, spanać i zelje od cvekle Blitva, spanać i cvekla su lisnato zeleno povrće sa velikim količinama hranljivih materija i minerala, uključujući kalijum.

16. Datumi, suvo grožđe i suve šljive Urme, suvo grožđe i suve šljive su uobičajeno sušeno voće.

Kada se plodovi osuše, njihovi hranljivi sastojci se koncentrišu. Ovo uključuje kalijum.

17. Pereci, čips i krekeri Spremne grickalice poput pereca, čipsa i krekera obično nemaju hranljive materije i imaju relativno visok sadržaj soli.

Takođe, lako je jesti više od preporučene veličine ove hrane, što često dovodi do još većeg unosa soli od predviđenog.

02:07

Pedijatar upozorio na opasnu infekciju posle korone kod dece

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.