lekovi iz prirode
TOP 10 ZAČINA koje morate imati u kuhinji, ako ne zbog ukusa, onda zbog ZDRAVLJA! (FOTO)
Upotrebom začina sprečavate razne bolesti i upale, jačate organizma, a može vam pomoći i u mršavljenju
Peršun
Peršun je bogat vitaminom C i A, što ga čini odličnim za imunitet, a uz to je bogat izvor folne kiseline, jednog od najvažnijih vitamina B skupine koji ima ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Čaj od peršuna ima detoksikaciono dejstvo, pomaže kod infekcija bešike, bolnog mokrenja i upaljene prostate.
10 začina koje bi trebalo da koristite češće:
Kajenske ili crvene čili papričice
Kajenske i crvene čili papričice deluju na razgradnju masti i smanjenje apetita. Čili je univerzalan začin koji možete dodati u skoro svako jelo, kao što su čorbe, variva, kajgana, umaci, rižota i jela s testeninom. Najbolje se kombinuje sa đumbirom, čokoladom, pasuljem i govedinom. Imaju značajnu ulogu u izmeni supstanci i podstiču i ubrzavaju metabolizam.
Đumbir
On je izvor magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma, mangana i bakra. Najbolje ga je konzumirati svežeg, narendanog kao dodatak jelu poput supe, raznih marinada, u smutijima ili u obliku čaja. Svež đumbir dodajte pred kraj jela, a ako koristite suvi đumbir dodajte ga na početku da otpusti ukus. Đumbir se najbolje kombinuje sa soja umakom, limunom, čilijem i belim lukom.