OVI SIMPTOMI NISU BEZAZLENI, UKOLIKO IH OSETITE OBRATITE SE LEKARU: Mogu upozoriti na jednu bakteriju u organizmu
Salmonela, Foto: Pritnscreen

zdravlje

OVI SIMPTOMI NISU BEZAZLENI, UKOLIKO IH OSETITE OBRATITE SE LEKARU: Mogu upozoriti na jednu bakteriju u organizmu

Salmonela se prenosi i sa osobe na osobu

Objavljeno:

Salmonela (Salmonella) je rod bakterija. Postoji više podela ove bakterije, a zbog mesta na kom “žive“ spadaju u grupu patogenih crevnih bakterija. Od njih dobijamo oboljenje koje se naziva salmoneloza, koje često nazivamo po njenom uzročniku – salmoneli.

Iako se najčešće dešava da tegobe izazvane ovom bakterijom prođu za do sedam dana, salmonela može da izazove ozbiljne probleme u organizmu, te je mnogo bolje da preuzmemo sve korake kako bismo je izbegli.

Kako se prenosi salmonela?

Prirodni rezervoar i izvor zaraze su domaće životinje i ptice. Ipak, najčešći način na koji unosimo ovu bakteriju je preko hrane.

Neadekvatna termička obrada namirnica zaraženih salmonelom siguran je način da ćemo dobiti salmonelozu.

Ipak, salmonela se ne prenosi samo putem konzumiranja zaražene hrane. Salmonela se prenosi i sa osobe na osobu. Ukoliko je neko, kao kliconoša, bio zaražen salmonelom ili je u fizičkom kontaktu sa zaraženom hranom, na taj način takođe može preneti ovu bakteriju. Salmonela se može naći u presnom mesu, živinskom najšešće, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi morskim plodovima i tako dalje. Takođe, treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru pre termičke obrade, jer ta voda može dospeti na sve okolne predmete i tako možemo dobiti zarazu.

jaja
foto: Profimedia

Jaja su čest uzrok zaraze salmonelom

Često hrana koja deluje sveže može sadržati salmonelu. Prisustvo salmonele se ne prepoznaje po mirisu, boji i zato je termička obrada hrane jako bitna. Sobna temperatura pogoduje razvoju ove bakterije, ali je temperatura od 55°C ubija za 30 minuta. Samonela se ne uništava zamrzavanjem, ali će niska temperatura sprečiti njeno širenje. Jedino termičkom obradom hrane možemo uništiti salmonelu.

Simptomi salmonele

Ukoliko ste na neki način uneli ovu bakteriju u organizam, simptomi će se obično razviti za od 8 do 72 sata, a ti simptomi su:

  • Diareja
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Grčevi u stomaku
  • Groznica
  • Temperatura
  • Glavobolja
  • Krv u stolici
Bol, Stomak, Bol u stomaku
foto: Profimedia

Nije nužno imati sve gore pomenute simptome ukoliko dođe do zaraze ovom bakterijom. Kod većine ljudi oporavak traje nekoliko dana i nema nikakvih posledica. Jedino o čemu obavezno treba voditi računa jeste dehidratacija, te je bitno često unositi tečnost. Posebno treba voditi računa ukoliko se dete ili trudnica zaraze salmonelom, jer je dehidratacija kod njih brža. Svakako, neke bakterije roda salmonele nisu ni malo bezazlene i veoma je važno da preduzmemo sve mere kako bismo izbegli trovanje.

Vrste (oblici) salmonele

U zavisnosti od vrste bakterije, bolesti se mogu svrstati u 3 osnovne grupe:

• enterokolitisi (salmoneloze u užem smislu reči, toksiinfekcije) – najučestaliji oblik. Obično su uzrokovani salmonelom enteritidis i salmonelom typhimurium. Bolest se karakteriše problemima sa digestivnim traktom, a bacili ne prodiru u krv.

• septikemije sa fokalnim infekcijama (osteomijelitis, meningitis, pneumonija, apscesi pojedinih organa) – najčešći izazivač je salmonela choleraesuis, ređe se izoluju i druge vrste salmonela. Posle oralne infekcije, bakterije odmah prodiru u krv i pojedine organe, gde izazivaju žarišne infekcije.

• enterične (tifoidne) groznice – izazivači su salmonela typhi i salmonela paratyphi. Trbušni tifus je najteže oboljenje od svih salmoneloza.

(Espreso/Stetoskop.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.