VAŽNO
OVAKO BIBER UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Srbi vole da ga stavljaju u SUPICU, a ne slute 1 STVAR
Crni biber redovan je sastojak u srpskim jelima, ali uprkos tome, mnogi ne znaju koliko je zdrav.
Začini se u Srbiji prilično obilato koriste, a biber je jedan od redovnih sastojaka u našim jelima. Ne samo što jelima daje sjajan ukus, već ima i veoma pozitivan uticaj na zdravlje.
Pomaže apsorpciju nutrijenata
"Crni biber pomaže u boljoj apsorpciji nutrijenata, kao što su beta-karoten i gvožđe", kaže nutricionistkinja Britani Dan.
Posebno je dobro kombinovati ga sa kurkumom jer ova dva začina međusobno pomažu apsorpciju antioksidantnih i antizapaljenskih svojstava i jednog i drugog.
Snižava holesterol
Nutricionistkinja Lisa Moskovic kaže da su neke, doduše manje, studije pokazale da crni biber pomaže u snižavanju nivoa holesterola.
U studiji koja je sprovedena na pacovima se pokazalo da je ekstrakt crnog bibera u njihovoj ishrani snizio nivo lošeg holesterola.
Imaju efekat antioksidanta
"Crni biber nije samo začin, ima i svojstva antioksidanta, koja štite od štete koju nanose slobodni radikali i štiti od zapaljenja", kaže nutricionistkinja Moskovic.
Ona je pojasnila da su slobodni radikali molekuli koji mogu da oštete ćelije, a u našem organizmu se stvaraju kao odgovor na zagađenje, lošu ishranu, pušenje... Antioksidanti, međutim, neutrališu slobodne radikale i sprečavaju da oštete ćelije.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!