obratite pažnju
SRBI JEDU OVO POVRĆE JER MU JE SEZONA, A NE ZNAJU KAKVU OPASNOST IZAZIVA: Ne radite OVO AKO GA VIDITE NA PIJACI
Međutim, beta-karoten je i važan biljni pigment – molekula odgovorna za narandžastu boju mrkve – pa preveliki unos može dovesti do pojave žuto-narandžaste obojenosti kože
Mnogi stručnjaci će među najzdravije povrće zasigurno uvrstiti mrkvu i cveklu, ali nutricionisti upozoravaju da ih ne treba kupovati niti unositi u prevelikim količinama. Mrkva je odličan izvor vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i antioksidansa beta-karotena koji je i prekursor (provitamin) vitamina A.
Međutim, beta-karoten je i važan biljni pigment – molekula odgovorna za narandžastu boju mrkve – pa preveliki unos može dovesti do pojave žuto-narandžaste obojenosti kože.
Cvekla je, takođe, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju povišenog krvnog pritiska.
Ipak, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamin koji može dovesti do bola u želucu, ali i povećanog rizika razvoja nekih bolesti debelog creva.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!