EVO KADA JE ZIMNICA OPASNA PO ŽIVOT!
Foto: Printscreen/Youtube/ Melissa Mir

vaŽno

EVO KADA JE ZIMNICA OPASNA PO ŽIVOT!

Ovo upozorenje temelji se na naučnim istraživanjima koja su pokazala da konzervans, odnosno aditiv E 211, može da uništi mitohondrije, a to pak može da ubrza starenje i dovede do degenerativnih promena, kao što je recimo Parkinsonova bolest.

Objavljeno: 10:32h

U većini recepata za pripremu zimnice, konzervans je jedan od obaveznih sastojaka. Reč je o sastojku koji se dodaje hrani da bi ona duže trajala. Naime, konzervans sprečava nastanak i razvoj gljivica i bakterija.

Međutim kako ukazuju stručnjaci, on uopšte nije bezazlen, pošto ako se doda u količinama većim od preporučenih, može da bude štetan po ljudsko zdravlje. Zato savetuju veliki oprez pri njegovom dodavanju hrani.

Ovo upozorenje temelji se na naučnim istraživanjima koja su pokazala da konzervans, odnosno aditiv E 211, može da uništi mitohondrije, a to pak može da ubrza starenje i dovede do degenerativnih promena, kao što je recimo Parkinsonova bolest.

Ovde nije kraj mogućim lošim posledicama unošenja hrane sa previše ovog dodatka, jer on može da uzrokuje i cirozu jetre.

Paradajz iz tegle, Zimnica
foto: Printscreen/Youtube/ Melissa Mir

Takođe, u kombinaciji sa vitaminom C, aditiv E 211, može da formira benzen koji predstavlja potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zbog svega ovoga domaćice moraju strogo da vode računa koliko konzervansa dodaju pri spremanju zimnice.

Preporuka stručnjaka jeste, da na kilogram hrane ne sme da se doda više od jednog grama konzervansa. Pošto se konzervans pakuje u kesice, prevedeno na kesice to izgleda ovako: kesica od pet grama ne sme da se stavi na manje od pet kilograma voća ili povrća, od koga se spravlja zimnica.

Dugačak je spisak proizvoda koji kod nas spadaju u zimnicu, a u koje se dodaje konzervans. To su džemovi, zatim kuvani paradajz, povrće za đuveč, te mešana salata, zatim ajvar i turšiju. Neki ga čak dodaju i u kiseli kupus.

Paradajz iz tegle, Zimnica
foto: Printscreen/Youtube/ Melissa Mir

Inače maksimalna dozvoljena dnevna doza ovog aditiva jeste 700 miligrama po kilogramu ljudske težine što znači da osoba koja je teška 100 kilograma sme da unese 7 grama konzervansa, a ona od 50 kilograma tri i po grama.

Kada je reč o deci, njima ne bi ni smela da se daje hrana u kojoj ima aditiva.

(Espreso/DDL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.