EVO KOJA LOŠA STVAR SE DESI AKO POJEDETE KONZERVU SARDINE: Ovo mnogi nisu znali
Sardina, Foto: Profimedia

otkrivamo

EVO KOJA LOŠA STVAR SE DESI AKO POJEDETE KONZERVU SARDINE: Ovo mnogi nisu znali

Nutricionisti naglašavaju koliko je ona korisna za naše zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na našoj trpezi.

Objavljeno: 11:40h

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, kaže dr Džoš Aks.

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja.

Većina nas se seti da u ishranu ubaci ribu samo tokom dana posta, iako je to velika greška. Nutricionisti naglašavaju koliko je ona korisna za naše zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na našoj trpezi.

Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a doktor Džoš objašnjava koje sve benefite sardina ima.

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:

  • 191 kalorija
  • 22,7 grama proteina
  • 10,5 grama masti
  • 8,2 mikrograma vitamina B12
  • 48,5 mikrograma selena
  • 250 jedinica vitamina D
  • 451 miligram fosfora
  • 351 miligram kalcijuma
  • 4,8 miligrama niacina
  • 2,7 miligrama gvožđa
  • 365 miligrama kalijuma
  • 35,9 miligrama magnezijuma
  • 0,2 miligrama bakra
  • 1,9 miligrama vitamina E
  • 0,2 miligrama vitamina B6
  • 1,2 miligrama cinka

Evo kakve sve pozitivne efekte ima na zdravlje:

1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti, piše Nportal.

Konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti, pokazuju studije.

Povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.

2. Čuva zdravlje kostiju Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.

3. Čuva zdravlje tiroide žlezde Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.

4. Obezbeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12 Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.

5. Smanjuje apetit Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.

6. Kontroliše nivo šećera u krvi Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji deluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.

Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.

7. Poboljšava izgled kože Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.