DOMOVI ZDRAVLJA U SRBIJI PUNI PACIJENATA SA OVIM BOLOVIMA: Neizdrživi su, i do 10 puta dnevno, OVO JE UZROK
dr Milena Turubatović, Foto: Printscreen/RTS

upozorenje

DOMOVI ZDRAVLJA U SRBIJI PUNI PACIJENATA SA OVIM BOLOVIMA: Neizdrživi su, i do 10 puta dnevno, OVO JE UZROK

U domovima zdravlja je ovih dana sve više onih koji dolaze sa bolovima u stomaku i simptomima stomačnog virusa. Šta je uzrok?

Objavljeno:

Mnogi su simptome poput mučnine, povraćanja i malaksalosti povezali sa naglim oscilacijama vremen. Međutim, lekari kažu da je razlog nešto drugo, piše RTS.

Kako je dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac objasnila za RTS, tokom leta se najčešće javljaju crevne infekcije jer jedemo više svežeg voća i povrća dok visoke temperature pogoduju razvoju i virusa i bakterija na hrani.

U najvećem broju slučajeva radi se o virusima koji izazivaju kratotrajne simptome poput bola i grčeva u stomaku, nagona na povraćanje, dijareje.

„To vrlo brzo prolazi, traje od tri do pet dana, osim kod hroničnih pacijenta“, napomenula je doktorka.

Istakla je da su češći izazivači virusnih infekcija neoprano voće i povrće odnosno termički loše obrađeno meso i mlečni proizvodi. Zato je, dodala je, veoma važno voditi računa o pripremi hrane i voće i povrće dugo ispirati u tekućoj vodi.

„Pesticide ne možemo ukloniti, preporuka je da se voće i povrće dugo ispira u tekućoj vodi, može da odstoji u sodi bikarboni, ali neko ko reaguje na pesticide, on reaguje, većina nije štetna po organizam, to je individualna reakcija“, objasnila je.

Ukoliko su simptomi blagi, preporučuje se rehidratacija kod kuće, uzimanje čajeve bez šećera, laganija hrana kao što su pirinač i supa.

Stomak
foto: Profimedia

Međutim, izvor crevnih infekcija može da bude i neispravna voda, kada se javljaju teže bakterijske infekije.

„Jedino ako simptomi traju duže od dva dana, ako imate jak i neizdrživ bol u stomaku i više od 10 stolica dnevno, potrebno je da se javite lekaru“, napomenula je.

S obzirom na to da je leto period putovanja lekari savetuju roditeljima da deci daju probiotik dva do tri dana pred put i na putu.

„Potrebno je kontrolisati hranu koju nosimo, da ne bude bilo ništa kvarljivo, sve što može sat-dva da stoji na toplom", dodala je još saveta doktorka.

Neophodna je lična higijena, obrada namirnica: pranje voća i povrća odnosno termička obrada i kupovina mesa na kontrolisanim mestima.

Ne zaboravite ni "putnu apoteku" u kojoj, prema rečima doktorke, treba da budu lek protiv temperture, gel protiv ujeda insekata, lek za alergije i probiotik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.