mere opreznosti
BUDITE OPREZNI SA KONZUMIRANJEM LUBENICE: Može izazvati OZBILJNE PROBLEME, evo i sa čim, nije UOPŠTE naivno!
Osim toga što savršeno hidrira i rashlađuje, lubenica je i dobar izvor kalijuma i pomaže u održavanju funkcije elektrolita
Kako temperatura raste, tako raste i naša želja za savršenim, sočnim i slasnim osveženjem i jednim od omiljenih plodova leta – lubenicom.
Osim toga što savršeno hidrira i rashlađuje, lubenica je i dobar izvor kalijuma i pomaže u održavanju funkcije elektrolita.
Ona osnažuje kosti i mišiće, a ima pozitivan uticaj i na zdravlje srca. Međutim, kao i sve, ima i svoju lošu stranu.
Lubenica je sjajan izvor vode i dijetetskih vlakana, ali ako je previše jedete, to može da dovede do dijareje, nadimanja i gasova. Lubenica sadrži i jedinjenje šećera, sorbitol, koji u manjim količinama pomaže, ali u većim može da napravi probleme sa varenjem.
Iako nije redak slučaj da se sveža lubenica nađe u nekom od osvežavajućih, letnjih koktela, nikako se ne preporučuje da se ova voćka jede dok se konzumira alkohol, jer visok nivo likopena iz lubenice može da reaguje sa alkoholom i izazove upalu jetre.
Unos prevelike količine kalijuma može da stvori kardiovaskularne probleme, kao što su slab puls, nepravilan rad srca i drugo.
Ako je verovati zdravstvenim stručnjacima i nutricionistima, 100 do 150 grama lubenice na dnevnom nivou, sasvim je dovoljno da se iskoriste sve njene prednosti i hranjive materije.
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!