ukusno!
TURSKI ČEBUREK SA MESOM JE NEŠTO NAJBOLJE ŠTO ĆETE PROBATI! Prži se u TIGANJU, a jede se i HLADAN, gurmanski san!
Ovo pecivo punjeno mesom samo po po nazivu podseća na burek i sa njim se rimuje
Neki smatraju da je čeburek brza hrana, drugi ga tretiraju kao gurmansku poslasticu.
Ovo pecivo punjeno mesom samo po po nazivu podseća na burek i sa njim se rimuje.
Čeburek, Cheburek ili Čebureki, kako ga ko zove, vrsta je brze hrane, lepinjice koje izgledom podsećaju na pancerote ili kalcone, ali to nisu - testo se priprema bez kvasca, samo od brašna i vode. Oko njihovog porekla se i dalje vodi rasprava, jedni tvrde da potiču iz Rusije, a drugi da su iz Turske. Najčešće su punjene mlevenim mesom. Iako bi zbog naziva mnogi pomislili da je reč o nekoj varijaciji na temu bureka, čeburek i burek zapravo su slični samo po nazivu. Za razliku od bureka, čeburek se prži u tiganju, a odlične su i kada su hladne.
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
500 g brašna
2 glavice crnog luka
250 ml vode
2 kašike ulja
so
biber
Priprema
1. U dublju posudu sipajte brašno, dodajte vodu, ulje i malo soli, pa dobro umesite testo. Posle pet minuta mešenja, prekijte testo krpom i ostavite da odstoji pola sata.
2. Za to vreme očistite luk, iseckajte ga sitno, pa ga pomešajte sa mesom, sve začinite i dobro promešajte.
3. Testo podelite na 12 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Svaku razvucite oklagijom, a ukoliko ste vešti, možete i prstima. Na sredinu stavite fil, pa preklopite i viljuškom pritisnite krajeve testa tako da zatvorite ivice.
4. Postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal. U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spuštajte čebureke i pecite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, ređajte ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
Bon appetit!
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!