PAZITE SE
OVA RIBA JE NAJOTROVNIJA, IZAZIVA I SMRT: A mnogi je stavljaju na sto
Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe
Fugu riba već vekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodoksin, jedan od najjačih otrova, čak 13 puta jači od arsenika. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.
Fugu riba već vekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodoksin, jedan od najjačih otrova, čak 13 puta jači od arsenika. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.
Čak ni činjenica da specijalitet pripremljen sa fugu ribom može da košta života ne umanjuje njenu popularnost širom Japana
Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu jer protivotrova nema. Nesrećna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna čeka sporu i bolnu smrt koja će nastupiti zbog gušenja. Stoga uopšte ne čudi da je japanskom caru zabranjeno da proba ovu ribu.
Jede se u sušiju ili pečena, od nje se kuva ukusna supa, a stavljaju je i u različite salate i predjela. Onih koji su specijalitet sa fugu ribom uspeli da probaju samo jednom ranije je bilo zaista mnogo, ali otkako su uvedena striktna pravila i obuka za njenu pripremu, broj smrtnih slučajeva nakon konzumiranja ove ribe je znatno smanjen.
Fugu ribu danas smeju da pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Oni ekstremniji ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.
Čak ni izuzetno visoka cena od 100–200 dolara po osobi ne odvraćaju svojevrsne hazardere da probaju ovaj specijalitet. Cena zavisi od restorana i vrste fugu ribe – najskuplja i najotrovnija je tora fugu. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo tvrde da je i najukusnija.
Najbolji period za pripremanje fugu ribe je zima jer se ona tada goji da bi preživela niže temperature. Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.
Fugu riba može se ponekad kupiti i na pijaci po ceni od oko 200 dolara, ali upravo odatle vreba opasnost. Kada čovek koji ima nedovoljno iskustva odluči da je kupi i sam pripremi, tragedija je skoro neminovna. To se ipak i dalje dešava.
(Espreso/ Blic žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!