OVO JE NAJBOLJE POVRĆE SA PIJACE: Pomaže kod mnogih BOLJKI, a Srbi ga kupuju kao ludi
Foto: Emilija Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE NAJBOLJE POVRĆE SA PIJACE: Pomaže kod mnogih BOLJKI, a Srbi ga kupuju kao ludi

Zbog ljutkasto-gorkog ukusa rotkvica je idealna hrana za mršavljenje jer brzo utoli glad i duže vreme daje osećaj sitosti. Iako ih u supermarketima ima cele godine, sada im je prava sezona i sada su najlepše. A i cena im je veoma pristupačna, vezica na pijaci košta oko 60 dinara (slična cena je i u prodavnicama).

Objavljeno:

Sočni, hrskavi, lako svarljivi koren rotkvice bogat je izvor vitamina C, a osigurava i obilje kalijuma, folata i dijetetskih vlakana. Deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih puteva, pa se preporučuje kod prehlade, gripa, kašlja, a smanjuje i glavobolju.

Rotkvice su prave vitaminske bombe

Rotkvice možete da jedete kao kao salatu, ili da ih pripremite na mnogo posebnije načine!

1 / 2 Foto: Printscreen/youtube/KrunaVD

Svi oni koji se bore s kilogramima treba da uvrste rotkvice u ishranu jer nemaju puno kalorija, brzo utole glad i dugo održavaju osećaj sitosti. Zbog hrskavosti idealne su u svim hladnim i toplim salatama, sendvičima, uz testeninu, a dobre su i u kombinaciji s'egzotičnim voćem. Ako ih pomešate sa sirom i začinskim biljem, dobićete jednostavan i ukusan namaz, a uz dodatak crnog i belog luka, soka od limuna, maslinovog ulja, soli i bibera postaje pravi delikates.

Ako vam ne prija njihova ljutina, treba da znate da je taj ukus koncentrisan u crvenoj korici. Kada je oljuštite, ljutina nestaje, ali i mnogo drugih dobrih materija koje ona sadrži. Ne bacajte listove jer su i oni jestivi i vrlo ukusni. Od svežeg lišća možete da spremite salate, ukusne čorbice i variva, poput onih od blitve ili spanaća.

Kada kupujete rotkvice, lišće treba da bude krto i intenzivne zelene boje. Obratite pažnju i na veličinu jer one velike rotkvice mogu da budu stare, bezukusne i šuplje. Svežinu proverite blagim pritiskom pa, ako su mekane, verovatno su već stare i nisu tako hranljive. Najbolje je da koristite što svežije rotkvice, ali ako ih čuvate u frižideru, obavezno im skinite listove i plodove dobro operite pod jakim mlazom hladne vode. Potom ih uvijte u kuhinjski papir i stavite u plastičnu kesicu, ali ne zatvarajte je potpuno. Tako će rotkvice ostati sveže i hrskave do pet dana.

Slate
foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.