VODITE RAČUNA OKO TOGA
NIKADA VIŠE NEMOJTE DA KUPUJETE JUNEĆE MESO AKO IZGLEDA OVAKO: Pokvareno je, NIKAKO NIJE ZA UPOTREBU
Takođe, ako ne vidite vodu, probajte lagano da pritisnete meso i ako je iz njega počela da izlazi tečnost, to znači da već duže vreme stoji i nije sveže
Crveno meso je promenilo boju u smeđu, malo zaudara, pliva u vodi i veoma je mekano na dodir. Svi ovi znakovi pokazuju da meso više nije sveže i da je počelo da se kvari. Meso u prodavnice stiže u različitim oblicima i veličinama, a njegov izgled ponekad može da zavara. Zbog toga je važno da znate na šta sve treba da obratite pažnju pri kupovini mesa.
Stručnjaci savetuju da prvo pogledate datum proizvodnje, rok trajanja i zemlju iz koje meso dolazi te preporučuju da se kupuje meso iz regije u kojoj živite. Nakon toga sledi izgled mesa, njegova boja, čvrstoća i miris.
Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, boja i miris su najvažniji pokazatelji svežine mesa, a veoma je bitno i da meso ne pliva u vodi pomešanoj s krvlju jer je takva sredina veoma pogodna za razvoj bakterija.
- Takođe, meso kada pipnete prstom treba da se vrati u prethodno stanje, a ne da ostane udubljenje. Mleveno meso je najkvarljivije i uvek ga treba uzimati sveže, a nikako već upakovano. Ukoliko odmrzavate meso, to treba da činite postepeno u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Takođe, dobra termička obrada je veoma bitna, jer može da se desi da je meso sveže i da nije pokvareno, ali da su se usled neadekvatnog čuvanja pojavile neke bakterije kojih ćete se rešiti ukoliko adekvatno obarite ili ispečete meso - naglašava nutricionista.
7 ključnih kriterijuma
Boja: Lepa crvena boja mesa nije dovoljan indikator svežine mesa. Boja zavisi od načina držanja životinje, vrsti, načinu ishrane i starosti, kao i od izloženosti kiseoniku, svetlu i toploti u prodavnicama. Prvo pogledajte o kojoj je vrsti reč. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Teletina bi morala da bude svetla, ali ne bela, isto kao i meso živine. Ovčetina je kao cigla crvene boje, pri čemu nijanse zavise od uzrasta i uhranjenosti. Svinjsko meso je svetlocrveno i sadrži mišiće svetlije i tamnije boje. Ako uočite meso blede boje, sive, smeđe ili zelene, znači da je pokvareno. Što se tiče masnih delova, oni moraju biti beli, a ne žuti.
Miris: Ako možete, pomirišite meso. Svaka vrsta mesa ima specifičan miris, ali ako je reč o svežem mesu, miris je najčešće slabiji. Meso menja miris ako se drži u nepovoljnim uslovima i duže vreme skladišti. Ako vam se čini da meso ima kiseli, truli ili čak užegli miris, najverovatnije je već pokvareno. Verujte svom čulu i ako vam je miris neprijatan, meso nije dobro za jelo, iako možda izgleda sveže.
Površina mesa: Ako ne možete da pomirišete meso jer je zapakovano, tada ga lagano opipajte. Ako ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u svoje pređašnje stanje i ne sme da ostane udubljenje. Proverite površinu mesa. Ako na njemu primećujete sluz, znači da su se već pojavile bakterije. Površina treba da bude blistava.
Voda: Ako je meso dugo stajalo, ispod njega će se stvoriti voda koja može biti pomešana s krvlju. Takođe, ako ne vidite vodu, probajte lagano da pritisnete meso i ako je iz njega počela da izlazi tečnost, to znači da već duže vreme stoji i nije sveže.
ŽIVINA
Osnovno kod kupovine živine je miris jer je to najbolji pokazatelj svežine mesa. Koža sveže živine mora da bude svetla. Ako je lagano žućkasta, verovatno je domaća, ali ako je u pitanju previše žuta boja, verovatno je obojena. Sveža živina će se najbolje prepoznati po kosti na bataku, koja mora da bude potpuno bela. Koža živine mora da bude zategnuta ako je reč o svežem mesu.
PRASETINA
Prase mora biti manje, do 15 kilograma. Kako bismo se uverili da je reč o svežoj prasetini, treba obratiti pažnju na boju mesa i kože - oni moraju da budu blago ružičasti. Baš kao i ostale vrste mesa, svežina se vidi na kostima. Ako je kost tamnija od ostatka mesa, znači da je meso stajalo neko vreme. Takođe pomirišite meso kako biste videli da li je sveže.
TELETINA
Meso teletine mora da bude ružičasto, a staro meso najbolje ćete prepoznati po njegovoj tamnoj boji, gotovo zelenkastoj. Kod teletine je bitno pogledati mrene u preseku koje ne bi smele da budu izražene, a kao i za ostalo meso najbolje je pogledati kost - ako meso stoji, kost je tamnija.
BIFTEK
Meso bifteka mora biti tamnoružičasto, a odrezak mora biti zaobljen. Nipošto nemojte kupovati pljosnati biftek. Takođe obratite pažnju na rez koji mora da bude ravan i meso ne sme da se lista.
JUNETINA I GOVEDINA
Boja junećeg i goveđeg mesa mora da bude tamnocrvena i ima masne šare. Masnoća je bitna jer daje ukus. Ako je meso staro, poprima jako tamnu (purpurnu) boju, posebno na rubovima. Ako je kost tamna, znači da meso nije sveže.
Koliko dugo meso može da stoji odmrznuto?
Dužina i uslovi zamrzavanja utiču na svežinu i kvalitet zamrznute hrane. Idealna temperatura zamrzavanja je -18 °C, pri čemu se ne uništavaju hranjive vrednosti hrane. Kad se meso odmrzne, prvo treba proveriti njen miris. Ako ima užegao ili neprijatan miris, znači da je predugo zamrznuta, pa takvu hranu treba baciti. Meso možete odmrznuti na tri načina: najbolje je polako u frižideru, što traje i po dan-dva, zatim ga možete odlediti u hladnoj vodi, pri čemu se voda menja svakih 30 minuta, ili u mikrotalasnoj rerni. Nakon odmrzavanja hranu treba odmah pripremiti. Odleđeno meso piletine možete držati u frižideru do dva dana, crveno meso nekoliko dana duže, a ako je na sobnoj temperaturi, pripremite ga u roku od dva do tri sata.
(Espreso / Blic Žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!