SRBI OVU NAMIRNICU JEDU ZA BOLJI IMUNITET, A NI NE ZNAJU DA IM ŠTETI: Za OVE LJUDE je kobna!
Cvekla, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

SRBI OVU NAMIRNICU JEDU ZA BOLJI IMUNITET, A NI NE ZNAJU DA IM ŠTETI: Za OVE LJUDE je kobna!

Povrće jeste dobro za zdravlje, ali neke vrste treba jesti sa dozom opreza

Objavljeno: 12:16h

Kada želimo da uradimo nešto dobro za svoje zdravlje, obično počnemo zdravije da se hranimo, a među prvim namirnicama koje su nam tada na jelovniku je cvekla. Ovo povrće sadrži nebojeno minerala i vitamina, i jedan izuzetno redak u biljnim namirnicama, B12. Povoljšava varenje i preporučuje se onima koji žele da smršaju, ima samo 40 kalorija u 100 grama.

Smanjuje nivo lošeg holesterola, čuva srce i krvne sudove. Odičina je lečenje malokrvnosti jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca.

Ipak, nutricionistkinja Irina Borodina upozorava da ovo povrće može da bude i štetno za ljude se određenim tegobama.

1 / 10 Foto: Youtube / Scoff

- Cvekla, uprkos mnogim pozitivnim svojstvima može da naškodi organizmu, kaže Irina Borodina. Osobe koje boluju od gastritisa ne treba da konzumiraju ni u sirovu ni u kuvanu jer će pojačati tegobe. Takođe, cvekla sadrži veliku količinu kalcijum oksalata, pa je treba oprezno koristiti kod pacijenata sa urolitijazom - tvrdi ona dok je ruski lekar Mihail Kutušov upozorava da može izazvati alergijske reakcije.

- Zbog velike količine hlora u sastavu, prekomerna potrošnja cvekle može izazvati iritaciju sluzokože, trnce i upalu grla. Ako osećaj pečenja ne nestane duže vreme, to znači da je došlo do alergijske reakcije. Mogu se pojaviti osipi, oticanje respiratornih organa, limfni čvorovi se mogu povećati, čak se i groznica može javiti - rekao je on i istakao da je posebno štetna u kombinaciji s belim lukom.

Kako se pravilno čisti cvekla?

Cvekla u sebi sadrži mnoga svojstva koja pozitivno utiču na naš organizam.

Puna je vitamina i minerala, a iako ju je najzdravije jesti sirovu, mnogima je ukusnija kada je kuvana.

Međutim, čišćenje cvekle mnogim domaćicama zadaje glavobolju.

Istini za volju, teško se ljušti, a i boja ostaje na prstima.

Kada birate cveklu, prvenstveno to radite na osnovu oblika, boje i veličine i birajte samo zdrave plodove.

Pre nego što je oljuštite, potopite je u vodu na 15 minuta, a zatim je ocedite i uklonite listove, ukoliko ih ima. Po mogućstvu, svaku cveklu očistite četkom, a oljuštite je ljuštilicom za krompir. Tako je najlakše i, naravno, ukoliko bude bilo potrebe, obavite dodatno čišćenje nožem.

Kora cvekle se nakon kuvanja mnogo lakše ljušti, a u isto vreme se čuvaju hranljive materije.

Ostalo je još samo da odlučite da li ćete je jesti kao salatu ili kao prilog.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.