Tito ovu pesmu Bijelog dugmeta nije mogao da smisli! Čim su počeli da je sviraju, odmah ih je oterao sa bine i...
Tito, Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

saznajte

Tito ovu pesmu Bijelog dugmeta nije mogao da smisli! Čim su počeli da je sviraju, odmah ih je oterao sa bine i...

Kultna grupa Bijelo dugme bila je jedna od najpopularnijih, ali i najuticajnijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji i šire

Objavljeno:

Kultna grupa Bijelo dugme bila je jedna od najpopularnijih, ali i najuticajnijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji i šire. Mnogi njeni komadi postali su klasici i „himne“ generacija koje su svoju mladost provele sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Neki su njen muzički stil, koji je sadržavao elemente rok i narodne muzike, nazivali „pastir-rok“, a njihove pesme su često nosile dublje društvene i političke poruke. Zbog svoje popularnosti i činjenice da se politika nikada nije mešala u njihove poruke, mnogi su tvrdili da je grupa Bijelo dugme državni projekat.

U jednom od intervjua na ovo je odgovorio osnivač grupe Goran Bregović koji je opisao kako je izgledao njihov nastup pred tadašnjim predsednikom Jugoslavije Josipom Brozom – Titom.

Bijelo dugme
Bijelo dugmefoto: prentscreen/youtube/Bijelo Dugme

„Sećam se da su nas zvali da sviramo za Tita za Novu godinu. Neki od njegovih prijatelja su pevali ‘Tako ti je mala moja, kad ljubi Bosanac’, pa su pozvali bend koji je pevao ovu pesmu, jer su shvatili da bi Tito voleo da je čuje“, objasnio je Bregović, te dodao:

Ali kada je Tito pokri uši posle pet sekundi, posle otprilike osam sekundi smo napustili binu. Tako da sam kao državni projekat igrao najviše deset sekundi“, rekao je Bregović u intervjuu za Nedeljnik.

Kako se navodi na sajtu, događaj je pre izvesnog vremena prokomentarisala još jedna legenda sa prostora bivše Jugoslavije, hrvatska pevačica Tereza ​​Kesovija. Ovog događaja se seća malo drugačije.

„Po svemu sudeći, nije bend morao da napusti binu, već je Tito, koji nije mogao da ga sluša, napustio prostoriju“, prenosi n1info.si.

Bonus video:

09:05

TITO NARUČIO BOMBARDOVANJE BEOGRADA 1944. TEPIH BOMBAMA? Eksperti šokirali tvrdnjama: Postojao je SKRIVENI MOTIV Vrhovnog štaba

(Espreso/zenablic/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.