Hleb, Foto: Profimedia

mek kao duša

SRBI OBOŽAVAJU HLEB I DA MESE, A SVAKO IMA SVOJ RECEPT: Ovaj ima SVOJU ČAR i nije NIKAKVA NAUKA POKIDATI GA! RECEPT

Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.

Objavljeno: 08.03.2022. 23:37h

Čini se da recepata, razmera i trikova za domaći hleb - omiljenu namirnicu većini Srba, ima koliko u našoj državi ima domaćinstava.

Svako ko je ikada mesio hleb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Posebna čar kod ovog hleba je što nema mešanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo sjedinite.

Sastojci:

700 gr brašna

550-600 ml mlake vode

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

2 kašike ulja

1-2 kašike brašna za posipanje

Priprema:

Brašno, suvi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmešajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je lepljivo i prilično retko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta mešajte varjačom smesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica.

Testo prekrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta. Posle 45 minuta ponovo ga izmešajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.

Za pečenje ovog hleba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu.

Rernu zagrejte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hleb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrejte. Posle desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite testo u njega.

Radi lepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Posle tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hleb ne porumeni.

Pečeni hleb izvadite iz suda, ostavite da se malo ohladi, potom uživajte.

(Espreso/Telegraf)