paŽnja
LEKARI UPOZORILI: Evo koliko MESA SMETE DA POJEDETE DNEVNO
Ovaj jelovnik se zasniva na povrću, voću, žitaricama, morskoj ribi, orasima i maslinovom ulju
Zdrave životne navike sinonim su za dobro zdravlje. Redovna fizička aktivnost, birana ishrana utiču na najvažniji parametar za zdravlje srca- holesterol. Kada je povišen uzrokuje mnoge bolesti, a osim ishrane na njegove vrednosti utiče i stres i nedostak sna.
"Кada smo pod stresom, telo počinje da proizvodi više holesterola. Nadbubrežne žlezde su iscrpljene, hormoni se ne proizvode, ali se stvara loš holesterol", tvrdi nutricionistkinja Elena Solomatina i ističe da od nedostatka sna mogu da skoče vrednosti holesterola.
Mediteranska ishrana je najbolje za zdravlje srca. Ovaj jelovnik se zasniva na povrću, voću, žitaricama, morskoj ribi, orasima i maslinovom ulju. Važno je da ishrana bude raznovrsna i da uključuje i prirodne izvore vlakana i antioksidanata. Namirnice kao što su spanać, kelj, zelena salata, blitva, rukola ili brokoli pomažu telu da razgradi homocistein, aminokiselinu koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih i vaskularnih bolesti.
Od presudne je važnosti izbegavati prerađenu, odnosno, konzervisanu hranu. Lekari iz Američke asocijacije za zdravlje srca ističu da zdrava hrana smanjuje rizik od koronarnih bolesti, pomaže u održavanju telesne težine, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi i daju preporuku za dnevnu količinu crvenog mesa ili prerađevina na dan
(Espreso)