kuvano jelo
TRADICIONALNO ''JELO NA KAŠIKU'' U POSNOJ VERZIJI: Boranija BEZ MESA
Pune su vlakana, proteina, skroba, minerala i vitamina B grupe.
Ručak koji će obožavati cela porodica.
Iako je na našim prostorima pasulj definitivno najpopularnija mahunarka, mnogo je onih koji vole i sočivo, grašak i boraniju. Sve navedene leguminoze su zdrave i mogu se pripremati uz dodatak mesa, ali i bez njega.
Pune su vlakana, proteina, skroba, minerala i vitamina B grupe.
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih jela "na kašiku", a volite boraniju, prenosimo vam recept za posnu verziju ovog jela koje, ako ne postite, možete da pojačate kuvanim svinjskim, pilećim ili junećim mesom.
Sastojci:
500 g boranije
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
čen belog luka
200 ml soka od paradajza
dve kašike brašna
kašičica aleve paprike
suvi biljni začin
ostali začini po ukusu (biber, so, mirođija, sirće, peršunov list)
voda
malo ulja
Priprema:
Očistite crni luk, iseckajte ga na kockice i izdinstajte u šerpi u koju ste sipali malo ulja. Ukoliko se strogo pridržavate pravila Vaskršnjeg posta, dinstajte luk samo na vodi.
Kad luk malo omekša, dodajte očišćenu šargarepu iseckanu na kolutiće i boraniju. Nalijte vodom da ogrezne, poklopite i ostavite da se kuva na srednje jakoj temperaturi oko 45 minuta.
Potom dodajte suvi biljni začin, so, biber, mirođiju i malo soka od paradajza.
U šerpici zagrejte malo ulja, dodajte iseckan beli luk, pa kad on promeni boju dodajte brašno i alevu papriku, a zatim zalijte vodom i kuvajte uz neprestano mešanje dok se zaprška malo ne zgusne. Zapršku sipajte u šerpu sa boranijom, sve dobro promešajte i zakiselite sirćetom po ukusu, ukrasite peršunovim lišćem i služite.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)