šok
POZNATI RUSKI PROIZVOD UKLANJAJU SA POLICA! Mnogi će doživeti NERVNI SLOM NAKON OVOGA
Veliki britanski lanac Sainsbury's je danas postao prvi supermarket koji je rebrendirao Kijevski kotlet (chicken Kiev) u ukrajinsku verziju naziva (chicken Kyiv) istovremeno najavljujući da uklanja rusku votku i ruske semenke suncokreta sa svojih polica
Supermarket Sainsbury's je saopštio da neće više koristiti sovjetsko ime za glavni grad Ukrajine kako bi pružio podršku opkoljenoj naciji i da je pregledao svoj asortiman kako bi uklonio sve artikle "100% poreklom iz Rusije".
Oni više neće prodavati votku Russian Standard ili semenke crnog suncokreta Karpaiski, ali će i dalje nastaviti sa uvozom votke JJ Whitley nakon što je kompanija za alkoholna pića objavila da premešta proizvodnju iz Sankt Peterburga u Lankašir.
Takođe se navodi i da veliki lanci Tesco i Morrisons razmatraju preimenovanje piletine u Kijev. U međuvremenu, Morrisons i Co-Op su među onima koji su takođe zabranili rusku votku.
Podaci Google trendova pokazuju da su poslednjih dana porasle pretrage za votkom poreklom iz Ukrajine.
Barovi, restorani i prodavnice širom zapadnog sveta počeli su da čiste svoje zalihe ruskih proizvoda, dok su sankcije kao odgovor na agresiju Vladimira Putina izazvale ekonomsku krizu.
Poreklo kijevskog kotleta
Kijevski kotlet je šnicla (kotlet) od pilećih prsa bez kostiju, koje se zarolaju i pune maslacem kojem je dodana narendana limunova korica i sok, začinsko bilje, beli luk i biber, a zatim se pohuje i prži.
Jelo se tradicionalno smatra ukrajinskim, jer njegovo ime dolazi od Kijeva, glavnoga grada Ukrajine. Međutim, ruski istoričar Vilijam Poklebkin tvrdi, da je kijevski kotlet izumljen u Moskovskom klubu trgovaca u ranom 20. veku, te je kasnije preimenovan u kijevski kotlet od strane Sovjetskog restorana. U Poljskoj je poznat kao "kotlet de volaille" (fra. "de volaille" = "od peradi").
Ima više drugih jela sličnih kijevskom odresku. Posebno popularno jelo je pileći Cordon Bleu s punjenjem od sira i šunke umesto maslaca.
Evo i recepta:
Potrebno je:
2 komada pilećih prsa
2 kašike maslaca
kašika senfa
1/4 svežnja peršuna
1/4 svežnja vlašca ili beli luk
so i biber
40g prezli
1 jaje
2 kašike parmezana
Priprema:
Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša pa ga izmešajte sa seckanim vlašcem i peršunom te posolite i pobiberite. Oblikujte u valjak pomoću folije i ostavite u frižideru.
Pileća prsa filetirajte pa istucite čekićem za meso. Premažite ih senfom, posolite i pobiberite. Maslac narežite na 4 ploške i po jednu stavite na svaki komad mesa i zarolajte te učvrstite čačkalicama. Uvaljajte odreske u umućena jaja pa u prezle pomešane s parmezanom. Odreske ostavite u frižider desetak minuta.
Odreske izvadite iz frižidera, ponovno umočite u jaja i mrvice pa pržite desetak minuta u vrućem ulju. Poslužite s pireom ili povrćem.
(Espreso)