VASKRŠNJI POST
"POSTIM PO MERI MOJE DUŠE, SUZDRŽAVAM SE MRSNE HRANE I GREŠNIH MISLI!" Zvona odzvonila za početak Vaskršnjeg posta
Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje
Crkvena zvona odzvonila su za početak Vaskršnjeg posta koji traje više od četrdeset dana. To je period kada se pravoslavni vernici uzdržavaju od ružnih misli i jake, mrsne hrane i pored telesnog mnogo je važniji upravo taj duhovni post.
“Postim, što se kaže, po meri moje duše. Onako i kada ja to osetim, ne na silu. U svakom slučaju ništa ne znači ako se trudimio da ne jedemo meso, sir i jaja, ako nam misli i dela nisu u skladu sa Božijim zapovestima i ako činimo stvari koje povređuju druge. Post nam služi da okajemo svoje grehe i približimo se Bogu”, kaže Zorica Gavrilović iz Čačka koja je jutros započela veliki Vaskršnji post.
Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje, jer na taj način održava svoju veru u Isusa Hrista.
“Jedan jako bitan elemenat svakog posta koji je u zadnje vreme pomalo zaboravljen jeste milosrđe. Danas u ova teška vremena milosrđe nam je preko potrebno, kao i to da činimo dobra dela. To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, nocu i hrani već može značiti i dobar savet, slušanje i razumevanje problema drugih ljudi”, izjavio je za RINU sveštenik u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević.
U neka davna vremena kad se nije imalo, postilo se samo na hlebu i vodi. A sada je situacija poprilično drugačija i sve što zamislite vešti majstori mogu da naprave tako da bude i posno i ukusno. Na meniju se najčešće nalazi i riba, a u Čačku se najviše jedu pastrmka, šaran i oslić.
(Espreso / RINA)