NEKI VOLE, NEKI NE
ŠKEMBIĆI U SAFTU KAO IZ KAFANE: Originalni RECEPT su podelili VRSNI KUVARI, OVAKO se PRIPREMA!
Ovo jelo sa juga Srbije neki obožavaju, dok se drugi ne usuđuju da ga probaju, a ono je zapravo pravi delikates
Škembići u saftu su jedno od onih jela koje gurmani obožavaju i tačno znaju u kojoj kafani ih najbolje spremaju.
Međutim, ima i mnogih koji ovo smatraju jelom koje nikada ne bi probali. Recept koji vam donosimo jedan je od pravih kafanskih uz koje će i oni koji ne vole škembiće, biti pred izazovom da ih probaju.
Sve što je potrebno jeste malo strpljenje da ga spremite.
Sastojci:
1 kg svinjskih ili junećih škembića
1 veza zeleni
1/2 glavice celera srednje veličine
1 kašika mešavinih začina po ukusu
4 čena belog luka
2 lovorova lista
1/2 kašičice bibera u zrnu
5 glavica crnog luka
100 g mesnate suve slanine
50 g paradajz pirea ili gustog soka
peršunov list
1 puna kašika masti
4 kašike brašna
1 kašičica mlevene slatke paprike
Priprema:
Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu.
Sve ostavite da se kuva oko četiti i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake.
U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list.
Ubacite sitno seckanu slaninu, pa sve propržite zajedno pet minuta.
Zatim sipajte brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.
Pred kraj kuvanja začinite po ukusu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)