RECEPT
AKO ŽELITE DA NAPRAVITE ORIGINALNI GRČKI SOS MORATE DA IMATE OVE SASTOJKE: Nikako nemojte da IZOSTAVITE 1 NAMIRNICU
Sve to dobro izmešajte i stavite u frižider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine
Kada kažete Grčka, većina ljudi pomisli na leto i na more, na giros i naravno na tzatziki salatu i tzatziki sos. Da biste uživali u osvežavajućem ukusu ovog sosa ne treba vam ni leto, ni more, ali će vam trebati originalni i najbolji recept.
Bilo da se jede u girosu, posebno kao salata ili uz meso, tzatziki je preukusan. Da biste dobili originalan grčki ukus najbolje bi bilo da koristite grčko kiselo mleko i grčko maslinovo ulje, ali, ako nemate tu opciju, sasvim ok će poslužiti i jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20 odsto masti.
Sastojci:
1 veliki tvrđi krastavac izrendati na krupno
400 ml ovčijeg kiselog mleka ili jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće
2 čena belog luka
malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
2 kašike maslinovog ulja
1/2 limuna (isceđen)
malo soli i malo belog bibera
Priprema:
Beli luk izgnječiti ili izrendati. Mirođiju iseckajte sitno.
Očistite krastavac, uklonite semenke. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki jedno pola sata, jer je važno dobro ga iscediti od vode.
U veliku činiju sipajte kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frižider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine.
(Espreso / Noizz Food)