NJAMIII
PRE SPREMANJA PASTRMKE OBAVEZNO URADITE 1 STVAR: Na OVAJ NAČIN je NISTE JELI, odmah ĆETE ZABORAVITI NA KLASIČNU
Isecite drugu polovinu drugog limuna na kriške i servirajte ga uz ribu koju možete da pospete i sa malo seckanog peršuna
Riba je jedna od najzdravijih namirnica koju na našim prostorima uglavnom nedovoljno koristimo u ishrani, a i neretko je smatramo komplikovanom za spremanje. Međutim, ako je napravite po ovom jednostavnom receptu, ovom jelu vraćaćete se često.
Sastojci:
2 veće pastrmke
1/2 kg krompira
5 čeri paradajza
2 limuna
so, biber
peršun
maslinovo ulje
čen belog luka
Priprema:
Očišćenu pastrmku operite, osušite i dobro usolite, pa je ostavite u frižideru. Sitno iseckajte čen belog luka i peršun, iscedite u to pola limuna i dodajte malo maslinovog ulja. Sve izmešajte, pa premažite ribu i spolja i unutra.
Oljuštite krompir i isecite ga na krupnije komade, a čeri paradajz isecite na polovine. Jedan limun isecite na tanje krugove.
U dublji pleh ili vatrostalnu činiju stavite krompir i paradajz. Posolite i pobiberite. Po tome poređajte kolutove limuna, a zatim stavite ribu koju ćete zaseći na tri mesta, pa sve zalijte maslinovim uljem i pokrijte aluminijumskom folijom. Ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Pecite 35 minuta, a onda skinite foliju i ostavite da se peče još 15 minuta da pastrmka dobije hrskavu koricu. Isecite drugu polovinu drugog limuna na kriške i servirajte ga uz ribu koju možete da pospete i sa malo seckanog peršuna.
Služite toplo uz sezonsku salatu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)