priprema oslića
JEDETE OSLIĆ KAO LUDI, A NISTE BILI NI SVESNI: Baš OVAKO bi TREBALO DA GA KONZUMIRATE
Prema rečima stručnjaka, ribu treba jesti makar jednom nedeljno, jer je izuzetno zdrava i prija našem organizmu.
Posle slavske trpeze koja je bila bogata pečenjem, pihtijama i sitnim kolačima, poželjno je pojesti nešto laganiju hranu.
Prema rečima stručnjaka, ribu treba jesti makar jednom nedeljno, jer je izuzetno zdrava i prija našem organizmu.
Vrsta ribe koju uglavnom voli većina ljudi je oslić, jer ima neutralan ukus i miris, pa s njim možete da eksperimentišete kako god želite.
Iako postoje brojni recepti za pripremu ribe, mi vam donosimo najlepši i najjednostavniji.
Sastojci:
1kg očišćenog oslića
200gr brašna
100gr prezli
kašičica začinske paprike
kašičica soli
2 dl ulja
1 limun
Sastojci za sos:
1 limun
2 kašike sirćeta
pola vezice svežeg peruša
50ml ulja
3 čena belog luka
so
Priprema:
Ribu očistite, pa je isecite na krupnije komade. Svaki komad presecite na sredini.
Dobro je usolite i prelijte limunovim sokom, pa je ostavite da odstoji pola sata.
U tanjir pomešajte brašno, prezle i začinsku papriku, pa uvaljate svaki komad ribe sa obe strane.
U zagrejan tiganj sipajte ulje, pa pažljivo spuštajte komade oslića da se prže.
Kad riba dobije zlatno žutu boju okrenite je na drugu stanu.
Kada je gotova, vreme je da pripremite preliv od belog luka.
Peršun i beli luk iseckajte sinto, pa ih stavite u malu činiju. Dodajte so, ulje, sirće, limunov sok i sve dobro promešajte, pa prelijte preko ribe.
Oslić poslužite uz bareni krompir i uživajte.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)