NJAMIIII
ITALIJANSKI KUVAR OTKRIO KAKO IDE PRAVI RECEPT ZA KARBONARU: Svi grešite u 1 STVARI, a tajna je BAŠ U OVOME
Tiganj fizički sklonite sa ringle, pa onda mešajte, inače ćete dobiti lepljivu, grudvastu smesu
Karbonara je klasik italijanske kuhinje koji naprosto obožavamo. Tako se jednostavno spremaju, ali nekako svi imaju svoje male tajne, a i često se spore koje zaista namirnice idu u karbonaru.
Evo šta kaže izvorni recept: potrebni su vam pančeta, maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, biber i naravno, špagete.
Kako da napravite najbolju karbonaru?
Karbonara je jelo sa kratkim spiskom namirnica i sprema se izuzetno lako, ali postoji jedna činjenica, da bi bila savršena ne trpi greške. Ako ne želiš za ručak da jedeš kajganu sa špagetama, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju. Ovo su osnovni koraci.
Jaja sobne temperature
Ako ne želite grudvice u sosu, jaja izvadite iz frižidera pre pripreme bar 30 minuta.
Tajna je u mešanju
Žumance je zvezda karbobare zato i mala količina belanceta može da napravi problem. Žumanca snažno imešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Pazite na temperaturu
Ovde najveći broj ljudi greši. Ne bi trebalo da mešate testeninu i umak iznad ringle jer ćete prekuvati testeninu. Tiganj fizički sklonite sa ringle, pa onda mešajte, inače ćete dobiti lepljivu, grudvastu smesu.
Ovo je recept slavnog italijanskog kuvara Antonija Karlućija:
Sastojci:
220 g špageta
25 g pančete seckane na kockice
2 kašike maslinovog ulja
2 jaja
50 g parmezana
biber
Priprema: Skuvaj testeninu u velikoj šerpi. U međuvremenu zagrej ulje u tiganju i prži pančetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. U velikoj posudi lagano umuti jaja s sirom i biberom. Kada je testenina gotova, ocedi je i dodaj je u tiganj s četom i dobro promešaj. Skloni sa šporeta i ostavi da se malo ohladi. Zatim dodaj smjesu jaja i sira. Sve dobro promešaj i odmah posluži. Prijatno!
(Espreso / Blic Žena)