karfiol
NA VAŠEM TANJIRU MORA DA SE NAĐE KARFIOL: Pamet u glavu, zdrav je KAO DREN!
Kao i druge vrste iz porodice krstašica karfiol je bogat izvor netopivih vlakana, a sadrži i vitamine koji pomažu imunitetu, zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i sl.
Nedavna su istraživanja o prehrambenim navikama evropskog stanovništva pokazala da većina nas u organizam ne unosi dovoljno vlakana koja pomažu u održavanju osećaja sitosti, održanju zdravlja probave i regulaciji nivoa šećera u krvi.
Kao i druge vrste iz porodice krstašica karfiol je bogat izvor netopivih vlakana, a sadrži i vitamine koji pomažu imunitetu, zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i sl.
Uz to, samo jedna šoljica karfiola osigurava više od 75 posto preporučene dnevne doze C vitamina, zbog čega je izvrsna i za imunološki sastav, metabolizam i živčani sastav.
Sadrži takođe i 20 posto dnevne vrednosti K vitamina neophodnog za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi, a u njoj su i nezanemarive količine vitamina B6, folata i kalija.
Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protivupalnim agensima kao deo zdrave ishrane, poput karfiola, može pomoći u sprečavanju i ublažavanju hronične upale i zaštiti vaših stanica.
Šoljica karfiola sadrži i oko 45 miligrama kolina, što je 10-ak posto adekvatnog dnevnog unosa te hranjive stvari ključne za nekoliko procesa u organizmu poput jačanja staničnih membrana, sinteze DNK, razvoja mozga i održavanja živčanog sastava. Uz antioksidativne spojeve karfiol može pomoći i u smanjenju rizika od raka, posebno raka debelog creva, pluća, prostate i dojke, pokazala su istraživanja, a za to su zaslužni njeni glukozinolati koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima.
(Espreso/VL)