Doktor, Foto: Profimedia

KONZUMIRAJTE JE

OVA NAMIRNICA SNIŽAVA HOLESTEROL KAO DA GA NIJE NI BILO: Na nju niko ne bi pomislio

Istraživači su otkrili da su učesnici u grupi koja jede orahe na kraju perioda ispitivanja imali niži nivo LDL holesterola – u proseku za 4,3 mg/dL

Objavljeno: 02.03.2022. 10:41h > 14:52h

Visok holesterol može da dovede do velikih zdravstvenih problema, pa je važno da vodite računa i na vreme primetite zdravstvenu tegobu.

Istraživači iz bolnice Klinik de Barselona ispitivali su 628 odraslih ljudi, kada je polovina njih sprovela dijetu koja je uključivala konzumiranje oraha svaki dan.

Nakon dve godine istraživanja, naučni tim je otkrio da su oni koji jedu orahe uspeli da smanje nivo takozvanog lipoproteina niske gustine (LDL).

Visok nivo LDL – a koji se naziva i lošim holesterolom, povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Učesnici studije koji su svakodnevno jeli orahe primetili su smanjenje i ukupnog broja LDL čestica u krvi, a posebno broja malih LDL čestica.

Prema Američkom udruženju za srce, orasi su bogati omega – 3 masnim kiselinama, odnosno zdravom masnoćom za srce koja se nalazi u masnoj ribi.

– Prethodne studije su pokazale da su orašasti plodovi uopšte, a posebno orasi, povezano sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara – rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Klinik de Barselona u Španiji.

U svom istraživanju, doktor Ros i kolege analizirali su podatke o 628 zdravih odraslih osoba, od 63 do 79 godina. Učesnici su podeljeni u dve grupe, od kojih je prva dodala šolju oraha u svakodnevnu ishranu, dok druga grupa uopšte nije jela orahe.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Nakon dve godine, tim je testirao nivo holesterola svakog od učesnika, zajedno sa analizom koncentracija i veličina njihovih lipoproteina, kako bi potražio karakteristike za koje je poznato da su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su otkrili da su učesnici u grupi koja jede orahe na kraju perioda ispitivanja imali niži nivo LDL holesterola – u proseku za 4,3 mg/dL.

Istovremeno, njihov ukupni holesterol smanjen je u proseku za 8,5 mg/dL.

Utvrđeno je da je uobičajeno konzumiranje oraha povezano sa 4,3 odsto smanjenjem ukupnog broja čestica LDL – a i malih čestica LDL – a za 6,1 odsto – za obe promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

(Espreso)