DEZERT
SPREMITE ŠTRUDLU SA ORASIMA KAO NAŠE BAKE: Miriše na DETINJSTVO, rapsodija UKUSA (RECEPT)
Premažite je žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta
Orahnjača i makovnjača su verovatno najpoznatije i najvoljenije domaće štrudle kod nas. Možda zato što su ih uvek pravile i naše bake i mame, pa nas miris asocira na detinjstvo, ali svakako, ovi kolači su uvek ukusna opcija za dezert.
Recept za štrudlu sa orasima je dosta jednostavan i efektan. Verzija sa rogačem je posebno ukusna a evo kako da je pripremite:
Sastojci:
1kg brašna
1 jaje
50 ml mleka
so
250 g mlevnog rogača
350 g oraha
1 komama svežeg kvasca
250 g šećera
50 g šećera u prahu
200 ml ulja
Priprema:
U veću posudu stavite brašno, kvasac potopljen u mleku, so, pola količine šećera, ulje i jaje, te umesite testo. Potom ga oklagijom razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 0,5 cm.
Pospite po njemu mlevene orahe, rogač sa šećerom, uvijte u rolat i stavite u pleh kružnog oblika. Pripremljenu štrudlu ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 60 minuta, a za to vreme ona će se udvostručiti. Premažite je žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.
Pre serviranja štrudlu pospite šećerom u prahu.
(Espreso / Noizz Food)