ZA HLADNE DANE
OVAKO CRNOGORCI SPREMAJU ČORBU: Meso mora da bude BAŠ OVAKVO, domaćice za OVO NE ZNAJU (RECEPT)
Kada meso već otpada od kostiju, dodati na kockice isečen krompir i opran pirinač i još malo kuvati
Ovaj stari recept veoma retko spremaju današnje domaćice ali ako slučajno zalutate u neko crnogorsko selo verovatno ćete na meniju mnogih domaćinstava zateći i ovu čorbu. A evo kako možete i sami da je napravite:
Potrebno:
1 kg suvih rebara, suvih kostiju ili dimljena butkica
2 glavice luka
3 veća krompira
1 mala šoljica pirinča
1 kašičice mešavine začina
lovorov list, biber u zrnu, peršunov list
1 jaje
Priprema:
Suvo meso staviti u lonac, sipati vode da ogrezne i prokuvati kratko. Vodu u kojoj se kuvalo prosuti i naliti novom. Potrebno je oko 3,5 litra, ali može i malo više.
Dok se meso kuva, očistiti luk i iseći ga na kolutove debljine oko 5 mm. Na plotnu (ringlu) od šporeta staviti aluminijumsku foliju, uključiti da se ugreje i poređati po njoj kolutove luka. Peći ih sa obe strane dok lepo ne porumene. Pečeni luk sitno iseckati i ubaciti u čorbu. Dodati lovorov list i malo bibera u zrnu.
Kada meso već otpada od kostiju, dodati na kockice isečen krompir i opran pirinač i još malo kuvati. Tek tada dodati malo mešavine začina, jer je čorba već slana od suvog mesa.
Na samom kraju dok čorba još ključa, usuti u nju, u tankom mlazu, izmućeno jaje da se naprave "rezanci". Pred serviranje, posuti peršunovim listom.
Posluživanje
Uz ovu čorbu lepo se slaže salata od svežeg ili kiselog kupusa, kao i bilo koja druga salata. Idealan obrok za hladnije dane!
(Espreso / Nezavisne.com)