SAVET
BELI LUK JE 1 OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA, A RETKO KO OVO ZNA: Više od OVOLIKO ČENOVA ne smete da pojedete NA DAN
Kada se uništi struktura režnja, sadržaj se pomeša i stvori antibakterijsku smesu, dok toplina uništava ova svojstva
Nutricionisti i lekari kažu da bi svakog dana trebalo konzumirati beli luk. Ali, pitanje je koliko je dnevno dovoljno i da li se i sa ovom zdravom namirnicom može preterati.
Jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu nalazi se u skoro svakoj kuhinji. Beli luk nije samo odličan za kuvanje, već je dobar i za zdravlje. Nekada je beli luk bio čak i prepisivan kao lek – koristio se za lečenje prehlade i gripa, za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. A na pitanje koliko je čenova dovoljno dnevno da biste ostali zdravi iiskoristili sve ostale njegove vrednosti, stručnjaci kažu da je dovoljno pojesti četiri čena. Ukoliko tako uradite, evo kako će vam luk pomoći.
Jača imunitet
Beli luk treba jesti svakog dana jer sadrži brojne vitamine i korisne sastojke anaučnici su potvrdili i istraživanjima da redovina konzumacija belog luka sprečava razvoj bolesti poput prehlada. To je zbog toga što beli luk sadrži brojne vitamine, korisna ulja i amino kiseline, a osim toga ima alicin koji ubija i bakterije.
Da bi vas zaštitio od bolesti treba ga jesti svežeg. Alicin se stvara tek pri mehaničkom uništavanju ćelija biljke, kao pri gnječenju. Kada se uništi struktura režnja, sadržaj se pomeša i stvori antibakterijsku smesu, dok toplina uništava ova svojstva.
Pomaže u stabilizaciji krvnog pritiska
Ako imate visok krvni pritisak, dodajte beli luk u ishranu. On širi krvne sudove i smanjuje pritisak u arterijama. Glavobolje, te osećaj težine na srcu, nestaju zajedno sa visokim krvnim pritiskom. Ko ima hipertenziju sme da pojede oko 4 čena belog luka na dan. Takođe on smanjuje "loš" holesterol u krvi za oko 10-15 odsto tako smanjujući i rizik od srčane bolesti ili moždanog udara. Obavezno se svakako šosavetujte sa lekarom
Poboljšava pamćenje i izdržljivost
Prema jednoj od teorija, ljudsko telo i mozak stare zbog hemijske oksidacije u kojoj se hrana koju konzumiramo pretvara u energiju, a ne u kiseonik. Taj proces uništava naše ćeije pa nam koža postaje mlohava, a mozak gubi svoju sposobnost pamćenja. Antioksidanti se bore protiv preterane oksidacije i pomažu u održavanju mladog uma i tela. Umesto da uzimate skupe suplemete za ovo, možete posegnuti za belim lukom.
Beli luk će povećava aktivnost mišića i srca. Ako se bavite sportom, tada će konzumiranje belog luka poboljšati vaše rezultate a pomaže i kod otklanjanja umora, povećava produktivnost i pomaže pri preživljavanju sezone gripe i prehlade.
Podstiče rast kose
Beli luk ne samo da podstiče rast kose nego je čini gušćom i brže raste. Takođe može da lečiti lokalizovano opadanje kose a najbolje rešenje je ulje iz čena belog luka koje se može kupiti bez karakterističnog mirisa. Takođe, fibroblasti (ćelije odgovorne za obnavljane kože) imaju pozitivnu reakciju na ovo povrće. Jedenje dva čena dnevno je dovoljno za poboljšanje proizvodnje prirodnog kolagena i elastina.
Ujedno, određene komponente belog luka štite od starenja uzrokovanog suncem.
Super dodatak dijeti
Beli luk je koristan za sve koji paze na težinu. Najpre zato što kao rezultat kompleksnih hemijskih reakcija dolazi do uništavanja naslaga masti kada se u telo unese beli luk. Takođe, on može da blokira debljanje uzrokovano nepravilnim načinom prehrane uništavajući višak kalorija, ali je neophodno jesti ga za doručak.
Inače, beli luk se ne preporučuje trudnicama i dojiljama kao ni deci ispod sedam godina.
(Espreso / Noizz food)