Milka Raičević, Foto: Printscreen/TV Prva

OBRATITE PAŽNJU

USKORO POČINJE VASKRŠNJI POST: Nutricionistkinja objasnila koja stvar je od KLJUČNOG ZNAČAJA

Kako kaže jelovnik se sastoji od tri obroka, dve ili tri užine

Objavljeno: 01.03.2022. 13:07h

Pravoslavni Vaskrs za 2022. godinu pada 24 aprila, a u njega ulazimo posle posta.

Nutricionista Milka Raičević kaže da je post dobar za svakog čoveka i da je ovo trenutak kada bi svima nama bilo preporučeno da postimo, i pročistimo svoje telo, kako duhovno, tako i zdravstveno.

Kako kaže, treba da budemo više u veri, više dobri, više brižni za sebe i druge, a da sve to, zajedno sa ishranom dovedemo do cilja - ozdravljenja organizma.

Ona dodaje da post ne treba da bude samo duhovni, već i da je važno da ishranu prilagodimo tako da se pročistimo, i osećamo se bolje. Ona navodi da je najbolja solucija, komunikacija i konsultacije sa nutricionistom, koji će vam reći šta našem organizmu najviše prija.

FOTO: Espreso
FOTO: Espreso
FOTO: Espreso
FOTO: Espreso
FOTO: Espreso
FOTO: Espreso
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović

- Sve ono što post zahteva je unos raznovrsne hrane, a prioritet je mediteranski način ishrane. Povrće nam je hrana, voće desert. Treba da jedemo ribu, maslinovo ulje, i hranu koja sadrži sve one dobre sastojke.

Kako kaže jelovnik se sastoji od tri obroka, dve ili tri užine.

- Ono što smo naučili jeste to da se najpre pije voda, takođe, treba da budemo i fizički aktivni - rekla je nutricionistkinja.

Ona dodaje da nije greh prekinuti post, već je greh zgrešiti, pa nastaviti da postimo.

- Kada se pojave prvi signali kada nešto nije u redu moramo odmah da reagujemo, jer vremenom sve prerasta u problem - objašnjava ona.

Kako kaže, mi treba da budemo duhovni ljudi i da post donese dobro, navodeći da nam je svima vreme za post.

(Espreso / Pink)