domaća pita
OVAKO IZGLEDA TRADICIONALNA SRPSKA PITA: Mesi se od običnog TESTA, A ISPADNE KAO SA SLIKA
Uživaćete u lepom ukusu domaće sečenice !
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice.
Sečečnica, sastojci:
500 g brašna
3 kašičice soli pola kockice kvasca 300 ml mlake vode
Za premaz testa:
2 kašike masti 2 kašike ulja
Fil:
1 jaje 400 g sira
Sečenica, priprema:
U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati. U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašno, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi. Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom. Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mesavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane. Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora.
Fil:
Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela. Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru, razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednju (završnu koru) ne stavljati fil. Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad. Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta. Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C. Naraslu pitu premazati mešavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 mnuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći jos oko 15 minuta. Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi. Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku! Uživaćete u lepom ukusu domaće sečenice !
(Espreso/Alo)