lista
NAMIRNICE KOJE ČUVAJU SRCE! Svi ih jedete svakodnevno, a niste imali pojma ovo o njima
Limun čuva naše arterije - vitamin C dobar je saveznik u regulisanju krvnog pritiska
Zdravlje srca je jako bitno, pogotovo ako se uzme u obzir da kardiovaskularna oboljenja zauzimaju neslavno prvo mesto po broju života koji oduzmu.
Čak iako ste mladi i nemate nekakvih tegoba, važno je da razmislite o njihovoj prevenciji.Postoje određene namirnice koje više od ostalih mogu da pomognu u razređivanju krvi, tj. u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka.
1.Đumbir
Đumbir je sjajan izbor kad se uzme u obzir da njegov koren sadrži gingerol i polinezasićene masne kiseline u većim količinama. Ova, ali i druga jedinjenja, pomažu u smanjivanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Osim toga, đumbir može pomoći u razređivanju naslaga sa krvnih sudova.
2.Paradajz
Ovo povrće koje obožavamo obiluje vitaminima B, C i E, salicilatima i moćnim prirodnim antioksidansom likopenom.Osim toga paradajz sadrži i velike količine gvožđa, kalijuma i mangana. Upravo zato paradajz je sjajan izbor za vaše krvne sudove i srce, ali je odličan i za zdravlje celokupnog organizma!
3.Borovnica
Ovo voće je jedno od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži vitamine A, C, E, K, B6, B3, B1, B2! Ne samo što je dobar saveznik u popravljanju Vaše krvne slike, već se i sjajno bori protiv slobodnih radikala u organizmu. Prirodni sokovi, čajevi i marmelade samo su neki od načina kako možete konzumirati ovo čudesno voće.
4.Kurkuma
Aktivni sastojak kurkum - kurkumin, poseduje antioksidativna i protivupalna svojstva, tako da ova biljka može sprečiti začepljenje arterija. Baš kao i ostale namirnice koje smo naveli kurkurmin može smanjiti nivo lošeg holesterola (LDL holesterol). Ovaj sastojak blagotvorno deluje i u opuštanju krvnih sudova.
5.Limun
Limun čuva naše arterije - vitamin C dobar je saveznik u regulisanju krvnog pritiska, smanjivanju upale arterija, ali i smanjivanju LDL holesterola u krvi. Kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, vitamin E samo su neki od mnogobrojnih korisnih materija u ovom kiselom voću.
(Espreso/Magazin.novosti)