PREUKUSNA POSLASTICA
BAKLAVE KOJE USPEJU I NEZAINTERESOVANIMA! Turske domaćice otkrile kako da ih lako spremite
Vruću baklavu prelijte sa prohlađenim sirupom
Ako nikada niste pravili, ne brinite, sada će vam baklave uspeti iz prvog pokušaja. Nikad prostiji recept, bez puno muke, a kako svi vole ovaj kolač možete ga praviti u raznim prilikama. Takođe, možete da pročitate i kada je pravi trenutak da baklave prelijte sirupom ili agdom.
Sastojci:
500 g gotovih kora
1,5 šolje sirovih pistaća
226 g putera
60 ml ulja
Za sirup:
2 šolje vode
2 šolje šećera
1 kriška limuna
prstohvat soli
Priprema:
Prvo skuvajte sirupa tako što ćete pomešati sve sastojke. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 12-15 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi. U malom tiganju istopite puter na niskoj temperaturi i dodajte ulje. Uzimite zemljanu posudu i isecite listove po njoj, pa zatim nauljite posudu sa smesom od putera i ulja. Polovinu listova stavite u tepsiju i svaki premažite smesom od putera. Preko stavite sirove pistaće i nastavite da ređate kore. Obavezno svaku premažite uljem i puterom. Isecite je na dijamante i pecite 35-40 minuta. Vruću baklavu prelijte sa prohlađenim sirupom.
(Espreso/Stvar ukusa)