RECEPT
GRAŠAK SA ĆUFTAMA: Ručak koji se sam kuva, sve ukrčkate u jednoj šerpi, a trajaće sigurno 2 dana (VIDEO)
Iseckajte luk i šargarepu, polovinu luka stavite u meso a polovinu u šerpu
Bogat i izdašan vikend ručak, koji će vam trajati sigurno za 2 dana. Grašak sa ćuftama pa plus pire krompir, servirano uz salatu je nešto što ne smete propustiti. Evo i recepta.
Sastojci:
oko 800 g mesa
oko 1 kg graška (svež ili zamrznut)
500 g crnog luka
1 šargarepa
3 čena belog luka
malo peršunovog lišća
1 kašičica sitne mlevene paprike
1 kašičica praška za pecivo ili soda bikarbona
2 kašike griza
1 kašičica soli
1 jaje
biber
ulje
Da se zgusne jelo:
1 kašika gustina
malo vode
Priprema:
Iseckajte luk i šargarepu, polovinu luka stavite u meso a polovinu u šerpu. Napravite ćufte. U meso dodajte luk i šargarepu (pola od ukupnog), beli luk, biber, so, sitnu, mlevenu papriku, jaje, griz, peršunovo lišće, prašak za pecivo. Rukom izmešajte i pravite ćufte. U tiganju ih kratko propržite.
U šerpu sa lukom stavite 2 kašike ulja i dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte grašak i oko 2 litre vode. Kuvajte oko 20 minuta pa dodajte ćufte i nastavite kuvati još 15 minuta. Dodajte so i mirođiju ako imate. Jelo na kraju zgusnite zaprškom ili izmešajte gustin sa vodom pa lagano ulijte u jelo. Ovako zgusnuto jelo ostavite da ukrčka na tihoj temperaturi, s vremena na vreme promešajte.
(Espreso / Šerpica.net)