RECEPT
ČOKOLADNA SVILENA PITA: Svet luduje za njom već 50 godina, a pravi se brzo i lako
Lagano klizi niz grlo, kao svila
Pre 50 godina ova poslastica pobedila je na jednom takmičenju i od tada ceo svet za njom žudi.
Zovu je francuska svilena pita, iako ovaj raskošni kolač nema nikakve veze sa Francuskom.
Posredi je kolač napravljen u Americi i to na jednom kulinarskom takmičenju, a pita je dobila ime po raskošnoj teksturi koja klizi kada je jedete poput najfinije svile.
U originalnom receptu punjenje je bio čokoladni puding, ali je on zamenjen raskošnim musom od crne čokolade.
Sastojci:
200 g mlevenog keska
85 g maslaca
Za fil:
200 g šećera
170 g omekšalog maslaca
85 g tamne čokolade
3 jajeta
2 kašike ruma ili čokoladnog likera
šlag za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 170 stepeni.
2. Keks pomešajte s maslacem, pa mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu. Utisnite prstima smesu u pleh. Stavite da se peče 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz rerne i pustite da se potpuno ohladi.
3. Za fil mikserom umutite omekšani maslac i šećer u glatki krem, pa u smesu dodajte otopljenu čokoladu i liker odnosno rum. Postepeno dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite sve dok ne dobijete glatki kompaktan krem.
4. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. Pre služenja umutite šlag i premažite preko pite.
Bon appetit!
(Espreso/stvar ukusa)