Kolač, Foto: Profimedia

RECEPT

ČOKOLADNA SVILENA PITA: Svet luduje za njom već 50 godina, a pravi se brzo i lako

Lagano klizi niz grlo, kao svila

Objavljeno: 19.02.2022. 11:35h

Pre 50 godina ova poslastica pobedila je na jednom takmičenju i od tada ceo svet za njom žudi.

Zovu je francuska svilena pita, iako ovaj raskošni kolač nema nikakve veze sa Francuskom.

Posredi je kolač napravljen u Americi i to na jednom kulinarskom takmičenju, a pita je dobila ime po raskošnoj teksturi koja klizi kada je jedete poput najfinije svile.

U originalnom receptu punjenje je bio čokoladni puding, ali je on zamenjen raskošnim musom od crne čokolade.

Sastojci:

200 g mlevenog keska

85 g maslaca

Za fil:

200 g šećera

170 g omekšalog maslaca

85 g tamne čokolade

3 jajeta

2 kašike ruma ili čokoladnog likera

šlag za ukrašavanje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 170 stepeni.

2. Keks pomešajte s maslacem, pa mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu. Utisnite prstima smesu u pleh. Stavite da se peče 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz rerne i pustite da se potpuno ohladi.

3. Za fil mikserom umutite omekšani maslac i šećer u glatki krem, pa u smesu dodajte otopljenu čokoladu i liker odnosno rum. Postepeno dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite sve dok ne dobijete glatki kompaktan krem.

4. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. Pre služenja umutite šlag i premažite preko pite.

Bon appetit!

(Espreso/stvar ukusa)