Buhtle, Foto: Printscreen/Youtube/ Cuisine Marocaine

NJAM!

SA DŽEMOM ILI KREMOM: Obožavali smo buhtle kao klinci i zato ih spremamo i danas

U mlako mleko dodati jednu kašiku šećera i kvasac

Objavljeno: 19.02.2022. 08:47h

Buhtle su nekada bile obavezne za večeru ili doručak, bar jednom nedeljno, a prodavale su se i u pekarama. Izdašno, mekano i mirišljavo testo punjeno džemom, pekmezom ili kremom miriše na detinjstvo i najbolje je od svega je to što može lako da se spreme.

Evo kako se pripremaju buhtle.

Potrebno:

300 ml mlakog mleka

10 grama suvog kvasca

jedno jaje

2 žumanca

5 kašika šećera

jedan vanilin šećer

100 grama putera sobne temperature

malo soli

rendana korica od limuna ili narandže

oko 700 grama brašna

Još potrebno:

nutela ili pekmez ili džem (za punjenje)

oko 40 grama istopljenog putera za premazivanje testa pre pečenja

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen, Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/ Cookrate - Italia

Priprema:

U mlako mleko dodati jednu kašiku šećera i kvasac, izmešati i ostaviti da nadođe, oko 5 minuta. Sve ostale sastojke staviti u sud za mešanje i dodati mleko sa kvascem. Umutiti mikserom, delom za testo, nekoliko minuta.

Testo zatim staviti na dasku i još ga malo doraditi ručno, dok ne dobije sjaj. Staviti testo u posudu koja je namazana tankim slojem ulja ili putera i testo takođe malo namazati uljem, pokriti najlon folijom i ostaviti da se diže na toplom mestu, oko sat vremena.

Naraslo testo podijeliti na 20 loptica i malo ih doraditi, lagano. Svaku lopticu malo dlanovima pritisnuti da se dobije krug prečnika oko 9 cm. Na sredinu staviti nadev, dobro spojiti krajeve testa do nadjev ne iscuri, celu lopticu premazati istopljenim puterom i stavljati u podmazanu duboku tepsiju. Ivica tepsije treba da je najmanje 5 cm.

Buhtle ostaviti oko 20 minuta da još narastu i peći ih oko 35 do 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

(Espreso / Noizz food)