ZA NAMAZE
DA BI VAM TORTILJE ISPALE KAKO TREBA OVO MORATE DA URADITE KADA SE ISPEKU: A evo gde MOGU i da se ČUVAJU (RECEPT)
Voditi računa da jufke koje ste napravili budu prekrivene folijom ili kesom da se ne bi sušile dok oklagijom pravite tortilje
Tortilje se mogu jesti na razne načine, samo ako ih dobro napravite.
Tortilje su specijalitet od testa koji se lako kombinuje sa različitim namazima i prilozima. Međutim, ukoliko ne ispratite sve korake u pripremi one mogu postati krute i lako će pucati, nećete moći da ih savijate kao palačinku.
Najvažnije je da tortilje ređate jednu na drugu kad ih ispečete da ne bi postale krute. Kada se potpuno ohlade mogu se čuvati u najlonskoj kesi u frižideru nekoliko dana. U zamrzivaču i duže.
Sastojci:
300 g brašna
pola kašičice soli
pola kašičice praška za pecivo
4 kašike ulja
oko 2 dl tople vode
Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte ulje i toplu vodu pa umutite mikserom. Po potrebi dodavati brašno. Testo treba da bude malo tvrđe. Ostaviti testo da stoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta prekriveno najlon kesom ili providnom folijom da se ne bi stvorila kora. Testo premesiti i formirati 11 jufki približno iste veličine.
Svaku jufku istanjiti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini tako da se dobije krug od 15-18cm. Voditi računa da jufke koje ste napravili budu prekrivene folijom ili kesom da se ne bi sušile dok oklagijom pravite tortilje. Tortilje peći na suvom tiganju sa obe strane.
(Espreso / Stvar ukusa)